Filip prý lobboval za trestně stíhaného podnikatele Horáčka. Tlačil prý i na úředníky z finančáku

05.04.2019 17:10

Severočeský podnikatel Tomáš Horáček, jenž byl obviněn v případu údajné manipulace se zakázkami v severočeských nemocnicích, našel podle informací deníku Právo zastánce na politické scéně. Za Horáčkovu první chráněnou dílnu lobboval předseda komunistů Vojtěch Filip. Finanční úřad ve firmě odhalil možné zneužívání evropských dotací, ale šéf komunistů berním úředníkům vytýkal, že firmu šikanují.

Filip prý lobboval za trestně stíhaného podnikatele Horáčka. Tlačil prý i na úředníky z finančáku
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Vojtěch Filip

Předseda komunistů Vojtěch Filip na přelomu let 2017 a 2018 bránil První chráněnou dílnu podnikatele Tomáše Horáčka před berními úředníky. Kontroly finanční správy odhalily možné zneužívání evropských dotací. Filip se kvůli kontrolám obrátil na ředitele ústeckého finančního úřadu Jana Havlíčka a upozorňoval ho na možnou šikanu podnikatele Horáčka ze strany Havlíčkových podřízených.

Havlíčka intervence Filipa překvapila. „Ze strany politika jsem se s tím (dotazy a zájem o konkrétní podnik, pozn. red.) setkal poprvé. Nicméně měl na to nárok a já jsem mu odpověděl. Překvapilo mě to. Můžeme samozřejmě licitovat o tom, jakou to bylo podáno formou, to je jedna věc,“ řekl Právu Havlíček.

Není bez zajímavosti, že Filip nejprve tvrdil, že se na práci berních úředníků jen dotazoval, ale když mu novináři prozradili, že vědí, že se jen neptal, ale práci finanční správy také hodnotil, Vojtěch Filip se ohradil. „Ano, a to nemůžu jako advokát?“ otázal se.

A co vlastně Filip Havlíčkovi psal? „Vážený pane řediteli, doufám, že si uvědomujete, že společnost První chráněná dílna zaměstnává řádově stovky zaměstnanců, včetně vysokého počtu osob se zdravotním postižením (společnost je dle údajů úřadu zařazena do kategorie 50 až 99 zaměstnanců, pozn. red.) a ukončení její činnosti by mělo nepříznivý dopad na zaměstnanost v širším regionu.“

Ředitele také upozornil, že kroky berních úředníků může prověřit kontrolní výbor Sněmovny.

Havlíček Filipovi sdělil, že Horáček z evropských dotací zakoupil žehlicí a prací linku, kterou však nezapojil. To, že linka nebyla používána, dokládají podle berních úředníků i data o spotřebě energie. Jenže podle Filipa finanční úřad „není odborníkem v oblasti prádelenství“.

Na možné zneužívání evropských peněz upozornila i nezisková organizace Transparency International. Filip si však z upozornění TI těžkou hlavu nedělal.   

„Předkládáte o této společnosti pouze negativní, a to ke všemu zcela lživé informace, opírající se o výroky Transparency International, organizace, která je hojně využívána ke konkurenčnímu boji mezi obchodními společnostmi. I toto mne jen utvrzuje v přesvědčení, že je celá daňová kontrola vedená účelově a se záměrem společnost poškodit,“ psal Filip.

Novinářům sdělil, že je to jeho právní názor, na který má právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…