Filip se přimlouval za trestně stíhaného podnikatele. Nevidí na tom nic špatného

29.08.2019 19:16

Předseda KSČM Vojtěch Filip dle svých slov neudělal nic špatného, když v roce 2018 lobboval za První chráněnou dílnu trestně stíhaného lobbisty a podnikatele Tomáše Horáčka, za kterého se i přimluvil u Finančního úřadu Ústeckého kraje.

Filip se přimlouval za trestně stíhaného podnikatele. Nevidí na tom nic špatného
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vojtěch Filip - sjezd KSČM Liberec 2012

Dopisy finančnímu úřadu ale podle zjištění webu iRozhlas.cz nepsal samotný Filip, ale Horáčkova advokátka Nina Rydlová. „Podepíšu jen to, s čím se ztotožním. Text, který jsem poslal panu řediteli, měl vysvětlit některé věci ohledně postupu finančního úřadu. A vzhledem k tomu, že jsem se spokojil jak s dopisem, tak s odpovědí pana ředitele, tak myslím, že jsem neudělal nic, co by nebylo běžné,“ řekl k tomu Filip.

Předseda KSČM také potvrdil, že o věci mluvil i s ministryní financí Alenou Schillerovou, která to ale popřela. „Konkrétně jsem interpeloval vedoucího správního úřadu, protože je to mé právo, a paní ministryni jsem o tom informoval,“ předkládá svou verzi Filip.

Dopisy, pod kterými je Filip podepsaný, kritizují postup finančního úřadu, který upozorňoval na možné zneužívání dotací Horáčkovy První chráněné dílny. Podle Filipa nešlo konkrétně o činnost podnikatele Horáčka, ale o samotné chráněné dílny, se kterými prý úzce spolupracuje.

„Chtěl jsem vědět, jak postupuje ústecký finanční úřad. Je to mé právo,“ reagoval ostře Filip s tím, že kvůli činnosti úřadu má teď dílna pozastavený majetek v hodnotě 21 milionů korun. Filip se také odvolává na rozsudky Krajského soudu v Ostravě a Nejvyššího správního soudu, podle nichž finanční úřad protiprávním jednáním znemožnil činnost dílny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…