Fischer vyzývá poslance. Jde o prezidenta

06.09.2019 17:05

Senátor Pavel Fischer se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz vyjádřil k ústavní žalobě na prezidenta. Obhajuje ji, i přestože Zeman tvrdil, že text žaloby je ústavně negramotný. Podle Fischera jsme si před zákonem všichni rovni.

Fischer vyzývá poslance. Jde o prezidenta
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

„Pokud by bylo třeba sčítat voliče, pak bychom zjistili, že podepsaní senátoři mají za sebou více voličů než prezident. A to i v případě, že bychom sčítali hlasy jen tří senátorů, kteří s Milošem Zemanem soupeřili v prvním kole prezidentské volby. Ale tento argument není právně vůbec podstatný. Podstatné je tu něco jiného,“ poznamenal v blogu na serveru Aktuálně.cz Pavel Fischer.

„Senát je jedinou institucí, která má pravomoc přenést pochybnosti o prezidentově činech do návrhu ústavní žaloby a postoupit jej Ústavnímu soudu prostřednictvím Poslanecké sněmovny. Z Ústavy tak vyplývá, že je Senát v tomto nezastupitelný. Právě proto by Senát měl prezidenta bedlivě sledovat a v případě nutnosti ho vracet do ústavního rámce. Není přitom pochyb, že otázky na ústavnost prezidentových výroků a kroků jsou legitimní,“ uvedl Fischer a přeje si, aby poslanci umožnili prezidentovi obhajobu před Ústavním soudem.

„Vyzývám proto poslance, aby hlasovali ve prospěch ústavní žaloby, dali průchod spravedlnosti a umožnili posun v celospolečenské diskusi o ústavnosti konání prezidenta v dobách přímé volby. Ať už bude závěr Ústavního soudu jakýkoli, ve výsledku to bude pozitivní,“ uzavřel Fischer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…