Fischer zbytečně utrácí a navíc si plete pojmy. O rozpočtu hovoří Miroslav Kalousek

25.12.2013 6:51

Místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek se ocitl v roli opozičního poslance. Zdůrazňuje, že země potřebuje silnou vládu, ale té nové, rodící se ze stran ČSSD, ANO a KDU-ČSL, zatím příliš nedůvěřuje.

Fischer zbytečně utrácí a navíc si plete pojmy. O rozpočtu hovoří Miroslav Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek na 3. celostátním sněmu TOP 09

„Byť před volbami všichni říkali, jak dobře vědí, jak to mají udělat, tak se zatím nezdá, že by věděli, jak to mají dělat," rýpl si Kalousek na Radiožurnálu do stran budoucí koalice. Zároveň ale prohlásil, že v současnosti není doba na to, aby se kdokoliv mohl radovat ze škodolibých poznámek. „Ne, že by vám to občas neuklouzlo, to samozřejmě ne, ale určitě z toho nemůžete mít radost. Protože země svoji správu, legitimní správu a kompetentní správu, potřebuje,“ dodal.

Kritikou ale nešetřil jen směrem k nové vládě, ale i k té stávající, a to zejména kvůli rozpočtu, který předložil ministr financí v demisi Jan Fischer. Domnívá se totiž, že je zbytečně utrácivý. „Utrácíme naprosto zbytečně minimálně o 24 miliard korun víc, než bylo nezbytné," míní. Fischer se ale brání, že se rozpočet zvedl jen o sedm miliard. 

Rozpočet rozhodně není prorůstový

„Pan ministr Fischer nepochybně umí počítat, ale pan ministr Fischer si zjevně plete pojmy deficit a výdaje," vzkázal na jeho adresu. „Potom v rámci Fischerovy vlády došlo k navýšení těchto výdajů o 24 miliard. A aby nedošlo k navýšení deficitu o 24 miliard, tak si tam Fischerova vláda, pardon, Rusnokova vláda, vymyslela také 17 miliard vyšších příjmů, než jsme plánovali my. Ty můžou vyjít a také nemusí, to nikdy nevíte," vysvětlil.

Schválený rozpočet navíc podle něj není ani prorůstový, jak stávající vláda tvrdí. „Protože oproti předcházejícím mnohem úspornějším rozpočtům tam klesají jak kapitálové výdaje, které jsou nepochybně prorůstové, tak výdaje na vědu a výzkum," poznamenal exministr financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…