Flegr: Podzimní vlna se rovnou spojí s lednovou. Děsivé Vánoce

03.11.2021 11:52

Za úterý v České republice přibylo takřka 10 tisíc nově nakažených. V nemocnicích leží přes 2 tisíce lidí. Odborníci tato varovná čísla přičítají skutečnosti, že plně naočkováno není ani 60 procent Čechů, Moravanů a Slezanů. V Portugalsku, kde je naočkováno téměř 90 procent populace, za úterý přibylo na 450 nově covid pozitivních lidí. Odborníci proto varují před další vánoční katastrofou, obdobnou té loňské.

Flegr: Podzimní vlna se rovnou spojí s lednovou. Děsivé Vánoce
Foto: archiv J. Flegr
Popisek: prof. Jaroslav Flegr

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19488 lidí

Od října 2020 do března 2021 si Česko procházelo takřka covidovým peklem. Ve spojitosti s nemocí covid-19 zemřelo v Česku na 30 tisíc lidí a jen díky tomu, že zdravotníci pracovali na hraně svých sil, to nebylo ještě víc. Vláda Andreje Babiše (ANO) přesto přistoupila v prosinci 2020 k předvánočnímu rozvolnění opatření.

Možný příští ministr zdravotnictví ve vládě Petra Fialy (ODS) profesor Vlastimil Válek (TOP 09) už na počátku tohoto týdne varoval, že může přijít další lockdown a to právě na Vánoce.  

Epidemiolog Rastislav Maďar má z Vánoc velkou obavu.

„Když nárůst bude pokračovat, tak se nám to před Vánocemi nebo po nich dostane do rodin k rizikovým skupinám populace,“ upozornil na možný pandemický vývoj ve vyjádření pro CNN Prima News.

Již tradičně vykreslil budoucnost Česka v černých barvách parazitolog Jaroslav Flegr. „Tentokrát epidemie začala později, takže se nám spojí podzimní vlna s lednovou. Každý si asi umí představit, jaké budou Vánoce. Budeme mít letos rekordy nejen v počtu nakažených – to už budeme mít za 14 dní – ale zřejmě překonáme i počty pacientů v nemocnicích,“ představil svůj pohled na situaci profesor.

Další informace naleznete zde

Naproti tomu lékař a bývalý vrcholový sportovec Lukáš Pollert před dalším lockdownem důrazně varoval.

„Kvůli lockdownu se přetrhaly vazby mezi starými lidmi, příbuznými, sociálními pracovníky, praktiky a nemocnicemi. Pokud chybí toto propojení, starší člověk nepozná, že má teplotu nebo že se mu zhoršil chronický stav. Pak může zemřít i na covid. Uzavřít tyto lidi je chyba, děti se mají starat o rodiče,“ vysvětlil svou tezi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…