Francie: Bělochům vstup zakázán. Když přijdou, budou mlčet

01.04.2021 8:37

Někteří zástupci francouzské levice podpořili tamní studentskou unii UNEF za to, že na setkání věnovanému diskriminaci zakázala vstup všem bělochům. Podle pařížské místostarostky Audrey Pulvarové pak sice má být bělochům vstup dovolen, ale jen za podmínky, že budou mlčet. „Mají mlčet a být pouze v roli tichých diváků,“ rozhodla. Z části levicového spektra za to sklidila potlesk. Ti, kdo s jejím názorem nesouhlasí, pak prý „projevují sexismus a diskriminaci“.

Francie: Bělochům vstup zakázán. Když přijdou, budou mlčet
Foto: Repro Twitter
Popisek: Protest na podporu práv občanů černé pleti, Praha, 13.6.2020

Anketa

Přivolali byste policii na shlukující se a popíjející spoluobčany?

30%
70%
hlasovalo: 12902 lidí
Pařížská socialistická místostarostka, která se svou politickou orientací přiklání k radikální levici, své vyjádření zveřejnila v rámci reakce na zprávu, že studentská unie UNEF v polovině března pořádala setkání o rasové diskriminaci, při kterém došlo k segregaci bělochů.

Šéfka studentské unie UNEF (Union Nationale des Étudiants de France) pak zákaz vstupu bělochů na setkání věnovanému diskriminaci na základě rasy hájila tím, že šlo o akci s cílem „umožnit lidem postiženým rasismem hovořit o tom, co zažili“, a zákaz bělochů je tak podle ní stejný jako omezení vstupu pouze pro ženy na setkání věnující se obětem sexuální diskriminace.

Pulvarovou rozhodnutí UNEF „vůbec nešokovalo“, pro televizní stanici BFMTV však řekla, že by účast bělochům dovolila, tedy za podmínky, že nevydají ani slovo. „Bělochům, kteří se chtějí zúčastnit, by to mělo být dovoleno. Ale mají mlčet a být pouze v roli tichých diváků,“ jasně uvedla.

Zákaz vstupu či alespoň zákaz mluvení bělochů na téma diskriminace podpořil též krajně levicový neúspěšný kandidát na francouzského prezidenta Jean-Luc Mélenchon. Tomu vadí i to, že si někdo dovolí se slovy o zákazu hovořit bělochům nesouhlasit, kritici slov podle něj „projevili sexismus a diskriminaci“.

Pulvarová naopak podle Mélenchona „pochopila, co to je diskusní skupina“.

Ne všichni francouzští politici ale se slovy Pulvarové souhlasí. Republikánka Valérie Pécresseová, která bude protivnicí Pulvarové v nadcházejících volbách do čela regionu Ile-de-France, diskriminaci lidí jakékoli rasy včetně bílých odsuzuje. „Nikdo v mém regionu by neměl být diskriminován kvůli své barvě pleti. Neexistuje nic jako přijatelný rasismus,“ prohlásila.

Výrok odsoudil též bývalý premiér Francie za prezidenta Francoise Hollanda Manuel Valls, politička podle něho přijala „rasistickou politiku identity“. „Tato rétorika, která pokaždé ospravedlňuje oběť, vede ke katastrofě. Musíte být žid, abyste mohli mluvit o antisemitismu?“ tázal se.

Není to přitom poprvé, co pařížská místostarostka zveřejnila názor ohledně rasových otázek, do hlubšího povědomí se dostala například v souvislosti s kritikou bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, jenž se ohradil proti volání po změnách názvů a přepisování historie, například proti přejmenování francouzské verze románu Deset malých černoušků od Agathy Christie. Sarkozy řekl, že elity, které po změnách volají, „jsou jako opice, které nikoho neposlouchají“. U Pulvarové toto vyjádření někdejší francouzské hlavy státu vyvolalo pobouření, podle ní se Sarkozy dopustil „čistého a hlubokého rasismu“.




 

reklama

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …