Francouzští policisté páchají sebevraždy. Už nedokáží psychicky unést, co se v zemi děje

05.10.2019 12:47

Na policejní stanici nedaleko katedrály Notre-Dame tekla tento týden krev. Policejní úředník tam ubodal čtyři své kolegy. A nakonec byl sám zastřelen. Vyšetřovatelé s definitivní platností dosud nevyloučili možnost, že šlo o teroristický útok, ale mohlo jít i o frustraci ze zaměstnání. Statistiky totiž ukazují, že ve Francii přibývá sebevražd mezi policisty. Prý za tím mohou být i demonstranti ve žlutých vestách.

Francouzští policisté páchají sebevraždy. Už nedokáží psychicky unést, co se v zemi děje
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Srdce Paříže zasáhla hrůzná událost, policejní úředník Mickaël Harpon. Nelze vyloučit možnost, že jde o teroristický útok, úředník krátce před tím konvertoval k islámu. Šéf policejních odborů Jean-Marc Bailleu francouzské televizi BFM TV řekl, že šlo spíše o útok provedený po pominutí smyslů, než o teroristický útok. Informaci převzala agentura Reuters. Jeden z policejních úředníků naznačil, že útočník měl v minulosti konflikty se svým nadřízeným. „Vím, že mezi ním a jeho přímým nadřízeným bylo napětí,“ řekl Christophe Crepin.

Existuje však i další možnost. Francouzští policisté mohou být při své práci pod tak velký tlakem, že páchají hrůzné činy, především sebevraždy. Českým čtenářům tuto informaci zprostředkoval server Lidovky.cz. V žebříčku profesí, v nichž lidé páchají sebevraždy, policisté v tuto chvíli vedou o mnoho procent, přesněji řečeno o 36 procent, před ostatními profesemi.

Situace v dnešní Francii má totiž až příliš mnoho společného s nejčernějším rokem ve statistikách strážců zákona. V roce 1995 Francie zažila nejsilnější demonstrace proti vládě od šedesátých let. Policie je musela potlačovat a její reputace u veřejnosti se zhoršovala. Společně s tím proběhlo ten samý rok i devět teroristických útoků alžírské Ozbrojené islámské skupiny a policie nebyla schopna včas a správně reagovat. Frustrace mezi strážci zákona se objevovala napříč celou Francii a řadě z nich chyběla psychologická pomoc, což vedlo ke zmíněným 70 sebevraždám v následujícím roce,“ napsal server.

V současné době policisté teroristickým útokům, při kterých umírají i strážci zákona. A rovněž musí zasahovat prot sobotním protestům „žlutých vest“ ačkoliv podle informací ze sboru řada policistů s jejich požadavky ve skutečnosti sympatizuje a těžce snáší, že proti nim musí zasahovat a pak jsou ještě předmětem veřejného opovržení.

„Když jsem nastoupil, bylo to tak, že jste začal jako mladý strážník na ulici a vypracoval jste se na šéfa. Teď komisaři vyjdou ze školy a jsou z nich manažeři. Řídí lidské zdroje, ne lidi. Nechtějí chytat zločince a zatýkat lupiče. Chtějí jen dobrá čísla,“ uvedl pro server Huffington Post policista Fred.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…