GIBS odložila prověřování článku o kauze Čapí hnízdo

13.03.2019 20:40

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) odložila prošetřování článku o kauze Čapí hnízdo, který loni v listopadu zveřejnil server ppmagazin.com. Uvedl to dnes iROZHLAS.cz. Text článku byl založen na výpovědi čtveřice policistů. Uvádělo se v něm například, že případ trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli dotacím na farmu Čapí hnízdo vznikl na příkaz někdejšího ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

GIBS odložila prověřování článku o kauze Čapí hnízdo
Foto: GIBS
Popisek: GIBS logo

GIBS dospěla k závěru, že policisté nejsou podezřelí z trestného činu ani přestupku, uvedl iROZHLAS. Podrobnosti mluvčí inspekce Ivana Nguyenová nesdělila.

V textu zveřejněném na serveru bývalého novináře Mladé fronty Dnes (MfD) Marka Přibila policisté mimo jiné tvrdili, že hlavní vyšetřovatel případu dostal za kauzu post zástupce odboru hospodářské kriminality, jelikož „je tvárný“. Uváděli také, že Chovanec dal pokyn k vyšetřování případu „z důvodu zájmu ČSSD snížit nebo odstranit politickou konkurenci, což se nepodařilo. Ale minimálně uvedená trestná činnost zločinného spolčení blokovala sestavování vlády“.

Deník N v listopadu uvedl, že nejméně dva policisté, kteří v článku vystupují, s Přibilem buď vůbec nemluvili, nebo s ním hovořili před lety na jiné téma a podobná obvinění podle svých slov nikdy nevznesli.

Babiš čelí trestnímu stíhání kvůli dotaci pro farmu Čapí hnízdo. Ta patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Agrofertu, poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci pro malé a střední podniky. Po několika letech se farma opět vrátila do skupiny Agrofert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…