Gabal, Kolář st., generál Pavel a Koštoval udeřili na ruského ministra. Nejde jen o starostu Koláře, ale i o naše jádro

13.09.2019 17:57

„Česká republika už není nesvéprávným vazalským satelitem SSSR a nehodlá jím být ani pro Rusko,“ píší v otevřeném dopise ruskému ministru kultury Vladimirovi Medinskému politik a sociolog Ivan Gabal, manažer a bývalý diplomat Petr Kolář, bývalý náměstek ministra obrany pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Daniel Koštoval a generál Petr Pavel. Požadují od něj omluvu kvůli jeho přirovnání starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře k vůdci regionální pobočky nacistické strany NSDAP v návaznosti na rozpory ohledně umístění sochy maršála Koněva. Autoři dopisu píší, že si „musíme a budeme rozhodovat, jaká socha u nás kde bude stát, a kdo u nás může stavět bezpečné jaderné elektrárny“.

Gabal, Kolář st., generál Pavel a Koštoval udeřili na ruského ministra. Nejde jen o starostu Koláře, ale i o naše jádro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Kolář

Anketa

Jste pro to, aby ČR zrušila uznání státu Kosovo?

95%
5%
hlasovalo: 16791 lidí
„Při návštěvě Murmansku jste se vyjádřil k české domácí politické debatě a přirovnal jste demokraticky zvoleného starostu Prahy 6 k vůdci regionální pobočky nacistické strany NSDAP,“ píší signatáři otevřeného dopisu s tím, že důvodem k jeho napsání je „vměšování do našich vnitřních záležitostí“.

A pak ruskému ministru kultury připomínají události, které mu dle nich „patrně unikly“. „Československo bylo ve 20. století násilně okupováno hitlerovskou nacistickou říší a následně komunistickým Sovětským svazem,“ shrnují a dodávají, že „obě tyto říše nepřátelské i vůči svému vlastnímu lidu zavlékaly československé občany do koncentračních táborů a gulagů, týraly je a vraždily“.

„Pod Koněvovým velením byla z Československa vyvlečena řada ruských, ukrajinských a dalších emigrantů, často vynikajících osobností, kteří u nás našli po bolševické revoluci díky prezidentu T. G. Masarykovi bezpečný domov a stali se československými občany. Nikdo u nás nepopírá, že Rudá armáda za velkých obětí osvobodila větší část Československa. Bylo to dáno dohodou mezi Spojenci antifašistické koalice v Jaltě a vojenskou dohodou D. D. Eisenhowera s A. I. Antonovem na základě vývoje válečných operací,“ uvádí se v dopise dále.

Signatáři připomínají, že maršál Koněv se zasloužil o osvobození, ale přičinil se též i v rámci okupace vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968: „Za osvobození a obnovení samostatného státu po druhé světové válce jsme vděčni všem, kdo se o to zasloužili. Maršál Koněv přivedl osvoboditelskou Rudou armádu, ale zároveň reprezentoval brutální režim, který decimoval i ji samotnou. A v roce 1968 se také jeho přičiněním pro československou veřejnost z osvoboditelů stali okupanti.“

Pohled z České republiky se prý „značně liší“ od pohledu z Moskvy a každý bude dle autorů dopisu „jistě klást různé důrazy na jednotlivé dějinné události“. Prý to má být dáno velikostí obou zemí i jejich historií. „Ale Česká republika už není nesvéprávným vazalským satelitem SSSR a nehodlá jím být ani pro Rusko,“ doplňují.

„Je pro nás zásadně nepřijatelné, že se vměšujete do naší domácí debaty, protože Vám to vůbec nepřísluší. Účelově lživé a odporné použití příměru k NSDAP bohužel dokazuje, že se rétorika některých představitelů Vaší země od stalinských dob příliš nezměnila,“ pokračuje dopis. Tento fakt má nás dle tvůrců tohoto listu ujistit v tom, že si „o svých záležitostech musíme a budeme rozhodovat sami“. „Počínaje tím, jaká socha u nás kde bude stát, a konče tím, kdo u nás může stavět bezpečné jaderné elektrárny,“ uvádějí signatáři a dodávají, že požadují omluvu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…