Gabčík, Kubiš a Putin. Pieta u památníku byla letos „aktuální“. A drsná

27.05.2022 12:32 | Reportáž

Pieta k osmdesátému výročí atentátu na Heydricha se stala pro pozvané politiky příležitostí k promluvě o současné nezbytné pomoci Ukrajině a varování Vladimiru Putinovi.

Gabčík, Kubiš a Putin. Pieta u památníku byla letos „aktuální“. A drsná
Foto: Jakub Vosáhlo
Popisek: Ministři Jana Černochová a Jaroslav Naď přicházejí na pietu k výročí atentátu na Heydricha

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
Při osmdesátém výročí atentátu na Heydricha se na místě v „Heydrichově zatáčce“ odehrála rekonstrukce protektorova smrtelného zranění a poté u blízkého památníku pieta, kde už měli hlavní slovo přítomní politici. Někteří z nich dorazili už na rekonstrukci a usedli do první řady tribuny- ministryně obrany Jana Černochová a její slovenský protějšek Jaroslav Naď. Jiní dorazili až na ceremoniál s pokládáním květin, hymnami a následnými projevy. Ten se odehrál pod památníkem, tyčícím se několik metrů od místa činu.

Památník operace Anthropoid byl odhalen v roce 2009 a na místě bylo několikrát připomínáno, že jeho stavbu prosadila Praha 8, zatímco na úrovni magistrátu a vlády k němu příliš vůle nebylo. Vzpomínána byla role Vladimíry Ludkové, tehdejší i dnešní místostarostky, která si projekt vzala za svůj.

Jako první z politiků hovořil starosta Prahy 8 Ondřej Gros, který se spokojil s připomínkou hesla „Jsme Češi, nikdy se nevzdáme“, a slovy o tom, že i když dnes máme řadu problémů, naši předkové na tom byli mnohem hůře.

Jana Černochová, ministryně obrany a někdejší starostka Prahy 2, připomněla, že příběh, který začal „na osmičce“, skončil u nich na „dvojce“ v Resslově ulici. Ona sama prý jako starostka tyto události vždy ráda připomínala. Její zájem o agendu obrany, se kterou byly vždy spojeny i připomínky hrdinů druhé světové války, ji nakonec vynesly do pozice ministryně obrany. Připomněla i osud generála Františka Moravce, velitele zpravodajství exilové vlády a autora plánu akce Anthropoid, jehož ostatky byly před pár dny převezeny z USA, kde v druhém exilu zemřel.

Pořádný břink ale pieta dostala, když si vzal slovo slovenský ministr obrany Jaroslav Naď: „Jak si dovolí dnes Vladimír Putin hovořit, že provádí speciální operaci denacifikace? Vždyť on sám je dnes přesně tím, čím byl Hitler v třicátých letech.“

Denacifikaci podle něj prováděli Kubiš s Gabčíkem. A na to můžeme být hrdí. Ne na nelidskou válku, kde zbytečně umírají tisíce lidí. „Tak jako nelidsky a šíleně umíraly tisíce českých vlastenců, tak dnes nelidsky a šíleně umírají tisíce Ukrajinců. Jen proto, že chtějí také žít ve svobodě,“ hovořil dále ministr Naď.

„Jsem velmi rád, že pomáháme Ukrajincům. Ti dnes bojují proti zlu. Tak jako jsme pomáhali těmto chlapcům, pomozme prosím každému Ukrajinci,“ vyzval závěrem slovenský host.

Britská ministryně: Válečné zločiny zpátky v Evropě

Další řečnicí byla britská ministryně zahraničí Liz Trussová, podle které je Británie velmi hrdá, že mohla československé parašutisty připravovat a cvičit na jejich životní úkol. „Po konci studené války se nám zdálo, že se svět změnil k lepšímu,“ přešla k současnosti. „Dnes totiž sledujeme, jak se válečné zločiny vrátily do Evropy. Musíme být silní, musíme bojovat. Protože ustupovat není nikdy na místě,“ vyzvala britská ministryně.

„Musíme zajistit, aby Ukrajina svůj statečný boj za svobodu vyhrála. Putin totiž vede válku i proti našim hodnotám – svobodě a lidským právům. A pokud vyhraje, už nikdy se nebudeme moci cítit bezpečně,“ varovala dále. Načež skončila citací ze Shakespeara: „Zbabělci umírají často ještě před smrtí, ale hrdinové jen jednou.“

Dnešní lekce je jasná: „Agresor je připraven být odvážný, ale my musíme být ještě odvážnější.“

Lipavský: Zabránit Putinovi rozvrátit mezinárodní řád

Ministr zahraničí české vlády Jan Lipavský popsal atentát na Heydricha slova: „Toto místo se zapsalo do dějin nikdy nekončícího boje za svobodu a demokracii.“ Tak jako bylo Spojené království naším spojencem před osmdesáti lety, je naším spojencem i dnes.

„Rád bych ocenil vůli Spojeného království bojovat za svobodu i demokracii,“ zdůraznil Lipavský, když v angličtině poděkoval ministryni.

Připomněl, že po roce 1948 řada Čechoslováků našla v Británii domov a svobodu a i po roce 1989 jsme se i díky Británii stali členy NATO a EU. „Dnes opět společně pomáháme Ukrajině, aby mohla obhájit vlastní svobodu a demokracii, abychom zabránili Putinovi rozvrátit bezpečnostní architekturu a mezinárodní řád vůbec,“ skončil svůj projev.

A po něm hovořil pražský primátor Zdeněk Hřib: „V dnešní době se někteří politici zaštiťují slovem vlastenectví, ale přitom jim jde jen o šíření nenávisti,“ spustil. „Jak ukázal Mnichov, politika appeasementu je zhoubnost a nefunguje,“ pokračoval ve výkladu, než definitivně přešel k současnosti.

„Nejedná se jen o záchranu Ukrajiny, ale o záchranu všech evropských hodnot, jako je svoboda a demokracie,“ vysvětloval. Právě na místě atentátu na Heydricha bychom si ale podle Hřiba měli uvědomit jednu věc: „Každý diktátor nakonec padne, každý zrůdný režim nakonec skončí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…