Gazdík: ODS je v rozkladu

19.04.2013 14:25

Vládní TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) mají vůli pokračovat v další spolupráci. O návrhu nové smlouvy a jejím uzavření se bude rozhodovat koncem příštího měsíce, řekli dnes ČTK předseda STAN Petr Gazdík a místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Podle serveru iDnes.cz předběžný návrh ujednání podpořil celostátní výbor STAN a debatovalo o něm tento týden předsednictvo TOP 09.

Gazdík: ODS je v rozkladu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Dosavadní smlouva z roku 2009 skončila s loňskem. Spojenectví mezi TOP 09 a STAN ale pokračuje i nyní bez formálního ujednání. Podle Gazdíka se spolupráce osvědčila. "Určitě nechceme tříštit síly na pravici, když je ODS v rozkladu, v jakém je, určitě nechceme dopustit, aby levice měla ústavní většinu," uvedl.

Po debaklu vládních stran v loňských krajských volbách se začalo hovořit o možném rozchodu obou uskupení

V předběžné smlouvě ještě chybí programové priority STAN, podle Langšádlové tedy ještě není ve fázi, kdy by ji vedení TOP 09 schvalovalo. Gazdík uvedl, že priorit bude asi 12, diskutuje se o nich nyní na krajských sněmech. Následně by je měl obsahovat společný program pro sněmovní volby. V případě krajských voleb dává předběžná smlouva volnost regionálním organizacím, zda půjdou do voleb společně, nebo ne. Finálně bude návrh smlouvy schvalovat celostátní sněm STAN a výkonný výbor TOP 09.

Po debaklu vládních stran v loňských krajských volbách se začalo hovořit o možném rozchodu obou uskupení. Starostové uspěli tam, kde svou spolupráci s TOP 09 příliš nezdůrazňovali. Z některých regionálních organizací hnutí pak zazněly nápady na větší emancipaci hnutí či neprodloužení dohody o spolupráci. Gazdík poznamenal, že stále existuje možnost nedohody na prioritách, nebo že strany nemusí návrh smlouvy schválit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…