Gazdík: Osvícená diktatura je nejefektivnější způsob vlády. Ale kde vzít toho monarchu?

09.08.2012 18:20

Přímá prezidentská volba přitahuje snílky a excentriky všeho druhu. Posledním výstřelkem z řad kandidátů na hradní křeslo je bez pochyby sochař žijící v HongKongu Emil Adamec. Ten by v případě vítězství usiloval o návrat monarchie v Rakousko-Uherských hranicích.

Gazdík: Osvícená diktatura je nejefektivnější způsob vlády. Ale kde vzít toho monarchu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Jestli někdo považoval za vrchol přihlášku Vladimíra Franze nebo Petra Cibulky, mýlil by se. Na  špičce pomyslné pyramidy stojí prozatím  umělec posedlý numerologií Emil Adamec. Ten chce z naší republiky udělat monarchii.  Zároveň plánuje obnovit celé Rakousko-Uherské soustátí. Svou kandidaturu  Adamec oznámil serveru EuroZprávy.cz ve středu v noci.

„Svou kandidaturou plně podporuji obnovu konstituční monarchie v České republice a návrat právoplatného Českého Krále. Moje podpora pro obnovu konstituční monarchie je směřovaná i k ostatním zemím bývalé Rakousko-Uherské Monarchie,“ napsal.

Ach ta čísla

Adamec je evidentně posedlý významem čísel, stejně jako „jeho předchůdce“  Karel IV. Ten nechal položit základní kámen Karlova mostu v pravidelném číselném algoritmu se vzestupnou a následně sestupnou tendencí, tedy v roce 1357 9.7. v 5: 31 ráno.

Kandidatura Adamce začíná 8. 8., kampaň startuje 9. 9. a končí 11.11. Poslední datum zvolil proto, že se v tento den narodil. Vedle toho se prý jeho dobrý přítel narodil 7. 7., stejně jako dcera tohoto přítele. Ve své kampani plánuje procestovat celkem 50 měst, aby sehnal 50 tisíc podpisů. Na jeho webu se také dozvíte, že má krevní skupinu AB.

Anketa

Chtěli byste, aby se z Česka stala monarchie? Věříte tomu, že by se tím většina problémů současnosti vyřešila?

hlasovalo: 145 lidí


Současní poslanci jeho úmysly berou s rezervou. „Je to folklór, i když sklony k samovládě by se daly najít u některých jednotlivců už dnes,“ reagoval na reformní královské snahy poslanec Jiří Dolejš (KSČM). Podle předsedy poslaneckého klubu TOP09 Petra Gazdíka naopak není monarchie špatný nápad. „Osvícená diktatura je nejefektivnější způsob vlády, teď jen sehnat osvíceného monarchu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz s trochou nadsázky Gazdík.

Význam monarchie je podle Adamce zároveň ekonomický. Do Čech by prý přijelo více turistů, kteří k nám beztak nejezdí obdivovat ošklivou moderní architekturu, ale historii. V království by pak prý navíc odpadly všechny komplikace spojené s demokracií. „Mám na mysli například náklady spojené s volbami, podvody, korupci, nestabilitu, poslaneckou imunitu a další nešvary republik,“ uzavírá výčet Adamec.

Bohužel není první

Hlasitý kritik institutu přímé volby a související kampaně politolog Jiří Koubek se obává, že Adamec není posledním extravagantním kandidátem.   "Tentokrát bude kampaň nejen nákladná a klasicky marketingově povrchní, ale navíc i absurdně dlouhá. Není divu, že do přímé prezidentské volby jsou vložena taková očekávání, když se stala magnetem pro různé excentriky, politické sólisty s nenaplněnými ambicemi pro i outsidery, kteří mají vítanou příležitost vkročit hlavní branou přímo do útrob systému,“ vysvětluje redakci neduhy Koubek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…