Gazdík o obvinění: Je to spiknutí

03.12.2014 8:12

Starostové a nezávislí v Praze absolvovali stranickou konferenci. Ačkoli se Starostům poměrně dařilo v komunálních volbách, nad setkáním se vznášel stín, stín obvinění libereckého hejtmana Martina Půty z korupce. Půta byl od března předsedou hnutí, ale ve vedení ho po obvinění vystřídal místopředseda Petr Gazdík, dokud se Půta neočistí. A dočasný šéf STAN si nebral servítky.

Gazdík o obvinění: Je to spiknutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Martin Půta na vlastní žádost opustil jak post předsedy hnutí, tak post předsedy Regionální rady ROP Severovýchod. Libereckým hejtmanem ale zůstal. Kdyby se vzdal i této funkce, prý by to mohlo naznačovat, že přijímá vinu, což není pravda. A Petr Gazdík svého kolegu na sjezdu jednoznačně podpořil. Informuje o tom středeční MF Dnes.

Kauza se může protáhnout

„Spikly se proti nám živly. A za živly v tomto případě považuji i orgány činné v trestním řízení," pronesl Gazdík, který tak srovnal Česko sevřené ledovkou s postupem policie. Vyšetřovatelé Půtu obvinili z přijetí asi půlmilionového úplatku, ale liberecký hejtman oponuje, že by o tom něco musel vědět. Nic neví a cítí se nevinný.

Členové hnutí mu podle všeho věří a počítají s tím, že se vrátí do čela STAN, až se očistí. To ale může ještě delší dobu trvat. Nějakou dobu poběží vyšetřování a pak případně soud. Kauza se může řešit ještě za dva roky v době krajských voleb. Politolog Stanislav Balík má za to, že to hnutí spíše neoslabí, protože je vnímáno jako uskupení poněkud samostatněji stojících osobností.

„Nemyslím si, že by takový problém mohl hnutí ve volbách nějak výrazněji oslabit. Spíše než jako jednotná síla je totiž vnímáno jako společenství regionálních osobností. Je to tedy něco jiného, než kdyby se do takové situace dostal třeba předseda ODS či hnutí ANO,“ soudí Balík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…