Geislerová na Letné: Najděte si neziskovku a přispívejte! Celebrity radí

16.11.2019 19:17

Umělecká část programu demonstrace na Letné byla protentokrát skromnější než při demonstraci červnové. A objevila se tam jak jména, která jsou s Milionem chvilek neoddělitelně spojena, jako Anna Geislerová nebo Ivan Trojan, ale také například Bolek Polívka nebo Vavřinec Hradílek.

Geislerová na Letné: Najděte si neziskovku a přispívejte! Celebrity radí
Foto: Repro Facebook
Popisek: Herečka Anna Geislerová na demonstraci Milionu chvilek pro demokracii

Na letenské demonstraci vystoupil Jaroslav Hutka a spustil svůj revoluční song Náměšť. A po něm skupina umělců, kteří citovali myšlenky z populární knihy Tyranie od Timothy Snydera.

Anketa

Je pro vás Václav Havel hrdina?

8%
92%
hlasovalo: 44723 lidí

Předčítalo dvanáct osobností: Potměšil, Kroupa, Hradílek, gymnazistka a aktivistka Milionu chvilek Eliška Loumová z Liberce, vědkyně Helena Illnerová, herečky Daniela Kolářová, Bára Hrzánová, Martha Issová, Anna Geislerová a nakonec herci Bolek Polívka a Ivan Trojan.

Jan Potměšil hovořil o tom, aby lidé „necouvali předem“ a varoval před „preventivní poslušností“. Dan Bárta vyzval, aby lidé „chránili instituce“, jako jsou soudy nebo nezávislá média.

„Pozor na vládu jedné strany“, zadeklamoval Kroupa. Pravidla demokratických voleb jsou podle něj důležitá a musí se chránit. Hradílek nabádal, aby lidé pamatovali na „profesní etiku“. Hlavně právníci a úředníci.

„Vystupte z řady,“ nabádala liberecká gymnazistka. Můžete prý působit divně, ale bez tohoto nepohodlí není svoboda.

Illnerová nabádala, aby lidé přemýšleli nad tím, co říkají a čtou. Spojila to s varováním před „informacemi ze sítě“.

„Pravda existuje, věřte v pravdu,“ nabádala Daniela Kolářová. Když nic není pravda, nemůže nikdo kritizovat mocné. Kolářová do Snyderových myšlenek zamíchala i „svěřenecké fondy“.

Pozdrav a stisk ruky mají velkou moc. Bára Hrzánová nabádala k „boření společenských bariér“. Issová k tomu zdůraznila, že „politika se dělá nohama“. Špatná vládci prý chtějí, aby lidé seděli doma u internetu, proto lidé mají „vyjít ven“ a setkávat se i s těmi, se kterými jsme se doposud nepřátelili.

„Přispívejte na dobrou věc“ vyzvala Anna Geislerová. Každý by si měl najít jednu či dvě neziskové organizace a těm pravidelně posílat peníze.

Polívka citoval z T.G. Masaryka, že vlastenectví je láska k vlastnímu národu, nikoliv nenávist k jiným. Takový člověk podle něj chce, aby jeho národ dokázal dostát svým ideálům. „Zdravé vlastenectví je tím nejlepším způsobem, jak se bránit třeštění nacionalistů“, skončil.

Ivan Trojan nabádal, aby lidé měli odvahu. „Pokud nikdo není ochoten zemřít za svobodu, potom všichni zemřeme v tyranii,“ deklamoval do mikrofonu. Pak jmenoval lidi, kteří svůj život za svobodu obětovali. Od Jana Opletala po Jana Patočku. „Jejich oběť nebyla marná,“ ujistil.

Dnes prý sice životy obětovat nemusíme, ale pokud nebudeme ochotni obětovat vůbec nic, budeme mít „demokracii na nic“.

Na závěr uměleckého bloku vystoupila nevidomá dívka z jižních Čech, která zazpívala píseň Modlitba.

A hned poté celá demonstrace skončila hymnou v podání všech účinkujících, které předcházelo „shrnutí“ Mikuláše Mináře, provázené sborovým „demisi“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…