Genderový jazyk, migrační politika... Němečtí Zelení štvou vlastní voliče. Odchází

23.03.2024 7:22

Německá vládní koalice sociálních demokratů, liberálů z FDP a Zelených není momentálně právě nejoblíbenější. A zdá se, že zrovna teď ji ke dnu táhnou Zelení. Průzkum pro Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ukázal, že 56 % dotázaných nemá právě teď Zelené v lásce. Dvě třetiny z dnešních kritiků Zelených si postěžovaly, že se Zelení až příliš snaží řídit jejich životy.

Genderový jazyk, migrační politika... Němečtí Zelení štvou vlastní voliče. Odchází
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý ministr pro hospodářství Robert Habeck

Otázka, zda se respondentům politika Zelených celkově líbí, nebo se jim líbí jen částečně, nebo vůbec ne. Ještě v roce 2019 bylo s politikou Zelených 18 % lidí zcela spokojeno, 41 % dotázaných bylo spokojeno alespoň částečně, čtvrtina odpovídajících nebyla spokojena vůbec.

A o pět let později je situace následující. 8 % lidí schvaluje politiku německých Zelených zcela, 27 % lidí alespoň částečně a 56 % dotázaných s nimi nesouhlasí vůbec. A pozor. Podle 43 % dotázaných jsou Zelení tou stranou, která z trojice partají nejvíc formuje vládní politiku.

FAZ informuje

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45987 lidí
80 % těch, kteří Zelené kritizují, má za to, že zelení politici prosazují nerealistické cíle a současně jim schází ekonomická kompetence. Dvě třetiny z dnešních kritiků Zelených si postěžovaly, že Zelení se až příliš snaží řídit jejich životy. 63 % si podle průzkumu dokonce myslí, že Zelení nerozumějí obavám lidí v zemi.

Server nejčtenějšího německého listu Bild doplnil, že podle šéfa agentury INSA Hermanna Binkerta se od posledních voleb do dolní komory německého parlamentu navýšil počet lidí, kteří zásadně odmítají volit Zelené. Ukazuje se však také, že Zelení si upevňují své voličské jádro.

„Projekty jako Habeckův zákon o vytápění, genderový jazyk a migrační politika, která byla vnímána jako naivní, udělaly z lidí, kteří si dříve dokázali představit, že by volili Zelené, odpůrce strany,“ poznamenal politolog Jürgen Falter z University of Mainz.

Německá veřejnoporávní televize ZDF uveřejnila průzkum oblíbenosti politiků; ani tady si Zelení nestojí právě nejlépe. Na stupnici plus pět až mínus pět od voličů obdrželi ministryně zahraničí Annalena Baerbock (Zelení) a ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení) hodnocení mínus 0,4 bodu. Jednoznačně nejlépe si stojí sociální demokrat, ministr obrany Boris Pistorius s kladným hodnocením 1,9 bodu.

Zprávu převzal server německého listu Die Welt.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…