Generál Čaputa? Petra Pavla koučuje muž od slovenské prezidentky

31.01.2022 8:14

Jedním z kandidátů na prezidenta bude i generál Petr Pavel. Pro tento svůj záměr už získal štědré sponzory. I ty, kteří před volbami podpořili koalici SPOLU, tedy koalici ODS, lidovců a TOP 09, a koalici Pirátů se Starosty.

Generál Čaputa? Petra Pavla koučuje muž od slovenské prezidentky
Foto: Repro Youtube
Popisek: Generál Pavel - video Spolu silnější

Pro prezident Miloše Zemana je rok 2022 posledním kompletním rokem v úřadu. V březnu v roce 2023 úřad opustí. Pro některé české občany bohužel, pro jiné bohudík. Otázkou je, kdo bude prezidentem po Zemanovi.

O Hrad se přihlásil miliardář Karel Janeček. Dost prostředků na prezidentskou kampaň nepochybně bude mít i šéf hnutí ANO a majitel Agrofertu Andrej Babiš, bude-li kandidovat. Kandidaturu zvažuje i končící rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, bývalá hlava Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková nebo generál Petr Pavel.

Posledně jmenovaný podle informací serveru Seznam Zprávy už sehnal nemalé množství bohatých sponzorů. Z podnikatelské smetánky.

Ve svém týmu má osm lidí, v čele se stratégem zvolení Zuzany Čaputové slovenskou prezidentkou Michalem Repou. Z podnikatelů ho podporuje např. spoluzakladatel sázkové kanceláře Tipsport Jaroslav Beran, investor a zakladatel e-shopu Mall.cz Ondřej Fryc a Jan Barta a Dušan Šenkypel z investiční skupiny Pale Fire Capital.

„Barta se Šenkyplem, ale třeba i s Hájkem, už si spolupráci v politických vodách vyzkoušeli v podzimních volbách, kdy společně podpořili kampaně koalic Spolu a PirStan desítkami milionů korun. Jejich podmínkou bylo spojení opozičních stran – aby mohly lépe čelit Andreji Babišovi (ANO),“ napsal k tomu server.

Beran vidí v Pavlovi sympaťáka.

„Je to sympaťák, má mimořádné zkušenosti, berou ho ve světě, je pro mě zárukou, že Česko bude zase patřit mezi demokratické západní země. Podporuji naši orientaci na EU a NATO,“ uvedl Beran. „Prezidenta vidím spíš jako nadstranickou osobnost, v panu generálovi by se konečně mohlo naplnit to, že bude prezidentem všech, jak sliboval pan Zeman, a ne jen těch tří na Hradě,“ dodal.

Základnu pro kandidaturu Pavlovi poskytuje spolek „Pro bezpečnou budoucnost“, jehož provoz podle slov samotného generála stojí asi 1,5 milionu měsíčně. „Hlavní účet spolku není transparentní, protože to nevyžadují žádné zákonné normy a ne všichni dárci a dodavatelé si přejí výše svých darů, respektive odměn, zveřejňovat,“ uvedl Pavel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…