Generál Randák ke zbraním z vybuchlé ambasády: Divil bych se, kdyby...

03.01.2014 6:44

Palestinci žijící v Čechách viní ze smrti palestinského diplomata Džamála al-Džamála, který zahynul při explozi trezoru na palestinské ambasádě, izraelské agenty. Džamál totiž kritizoval židovské osadníky. Píše o tom server iDnes.cz.

Generál Randák ke zbraním z vybuchlé ambasády: Divil bych se, kdyby...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova, ve které se nachází byt, kde vybuchl trezor

Anketa

Které velmoci věříte nejvíce?

10%
87%
3%
hlasovalo: 252890 lidí

Palestinci žijící v Čechách, které server iDnes.cz oslovil, popisují Džamála al-Džamála jako přátelského, lidového až žoviálního muže, jeho skonu litují. Zaznívají také hlasy, které tvrdí, že šlo o atentát.

"Tvrdit, že šlo o nehodu, je naivní. V diplomatickém prostředí se vše kontroluje ne dvakrát, ale desetkrát!" tvrdí Palestinec, který v Praze žije již řadu let.

Část Palestinců je přesvědčena, že ambasadora stály život jeho ostře protiizraelské postoje. Potrestat ho za ně podle nich měli agenti židovského státu. "Nedávno přednášel na univerzitě, vystupoval ostře proti židovským osadníkům," vzpomínají.

Další z nich se zase domnívají, že šlo o neštěstí. Oslovení izraelští experti ale odhadují, že za výbuchem nestojí jejich tajné služby. Nešlo podle nich ovšem ani o zabezpečení trezoru. Naznačují, že diplomat možná neobratně manipuloval s výbušninou, která v trezoru zůstala ze starých časů.

Anketa

Myslíte si, že případ "smrtící trezor" vážně ohrožuje bezpečnost naší země?

78%
22%
hlasovalo: 3924 lidí

Neevidované zbraně

Včera se objevily informace o tom, že vyšetřovatelé našli v areálu ambasády zbraně, které neprošly českou evidencí, jak potvrdil šéf pražské policie Martin Vondrášek. Český voják a policista, bývalý ředitel civilní rozvědky, generál Karel Randák není tímto zjištěním překvapen. "Já bych se naopak divil, kdyby na palestinské ambasádě zbraně nebyly," uvedl pro Lidové noviny.

"Myslím si, že kdyby se udělala prohlídka na jiných velvyslanectvích, i když to samozřejmě není možné, tak by se tam zbraně našly také," dodal Randák.

Podle zjištění Lidových novin jako první kvůli vyšetřování Džamálovy smrti dorazil do Prahy bezpečnostní expert z ambasády v Berlíně, jeho identitu se snaží Palestinci utajit. "Palestinci povolali brzy po smrtícím výbuchu do Prahy svého odborníka, který normálně působí na jejich velvyslanectví v Berlíně," uvedl deníku zdroj z české diplomacie. Upřesnil, že jde o bezpečnostního důstojníka.

reklama

autor: adr

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …