Generál Randák pohovořil o tom, jak osvobodit našeho spoluobčana drženého v Libyii

09.03.2015 8:01

Bývalý šéf české civilní rozvědky Karel Randák se vyjádřil v Právu ohledně zmizelého českého občana v Libyi. V pátek se tam udál útok na ropnou plošinu a v souvislosti s ním zmizel i český občan, který zde pracoval. Podle spekulací je možné, že byl unesen s dalšími osmi cizinci.

Generál Randák pohovořil o tom, jak osvobodit našeho spoluobčana drženého v Libyii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Randák

Na otázku, jaké má Česká republika šance na záchranu občana z dané oblasti, Randák odpověděl: „Stejné, jaké má v případu dvou Češek unesených v Pákistánu, respektive Afghánistánu.“ Dle jeho názoru by bylo zbytečné posílat do Libye české osvobozovací komando, jelikož by v Libyi nemělo žádnou šanci. Měli bychom se spíše pokusit do pátrání po našem občanovi angažovat tamní tajnou službu, která by měla mnohem více šancí. „Můžeme maximálně začít jednat s oficiálními představiteli. Poslat tam osvobozovací komando nemá vůbec smysl, zvlášť když se neví, kdo a zda vůbec toho člověka unesl,“ prohlásil bývalý šéf civilní rozvědky.

Podle Randáka je velice obtížné, abychom tuto akci podnikli sami, jelikož ani nevíme přesnou pozici únosců. Kvůli neznalosti přesných detailů, není naděje na úspěšnost záchranné akce. „Nezbývá, než do pátrání zapojit tamní tajnou službu a bezpečnostní orgány, možná soukromníky, kteří by za peníze dokázali na místě pátrat na vlastní pěst. Ale vždy to musí být místní lidé. Čech, který do Libye teprve přijede, nemá vůbec žádnou šanci,“ vysvětlil Randák možný způsob záchrany našeho občana.

Dle názoru bývalého šéfa civilní rozvědky bude obtížné i navázat kontakt s tamní tajnou službou, jelikož se úroveň vztahů našich tajných služeb s libyjskou nachází na nule. Měli bychom se podle Randáka obrátit s přátelskou žádostí o pomoc na tajné služby Francie, Spojených států, Velké Británie, či Německa, jelikož tyto státy tam zcela jistě kontakty mají. Francie by prý mohla být v Libyi nejvlivnější.

Na základě Randákova názoru, v případě, že našeho občana unesl Islámský stát, není příliš šancí na vyjednávání, jelikož sám nezná mnoho případů, kdy by Islámský stát vyjednával. Je také možné, že byl český občan unesen někým jiným, kdo by ho mohl eventuálně prodat této teroristické organizaci.

Na závěr se se Karel Randák zmínil o možné záchraně dvou unesených Češek. Podle něj prý vždy existuje nějaká šance na záchranu. „Pořád existuje nějaká naděje, že se to k dobrému obrátí. Ze zahraničí známe případy, kdy byli lidé zachráněni ze zajetí i po delší době,“ uvedl bývalý šéf civilní rozvědky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…