Generál Šedivý pozoruje změnu v ruské taktice: Asi povolali starší velitele, jsou mnohem brutálnější

07.05.2022 21:09 | On-line

Bývalý náčelník generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý v Českém rozhlase komentoval postup ruské armády na jihovýchodní Ukrajině. Zatím podle něj nezaznamenala významné územní zisky. Rusové tak povolali starší velitele, kteří vedou válku mnohem brutálněji. Šedivý se nedomnívá, že by Rusko přistoupilo ke všeobecné mobilizaci, jak se spekuluje v souvislosti s 9. květnem.

Generál Šedivý pozoruje změnu v ruské taktice: Asi povolali starší velitele, jsou mnohem brutálnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý

Ruský prezident Vladimir Putin kvůli počátečním neúspěchům v rámci invaze na Ukrajině vyměnil některé velitele a nahradil je staršími a zkušenějšími. To podle Šedivého vede k tomu, že válka se vede mnohem „brutálnějším způsobem“. „Chybí takový ten džentlmenský přístup. I za války se lze chovat lidsky a neprovádět údery, které likvidují civilní objekty a kulturní památky. To se už dávno překonalo. Rusové postupují destruktivním způsobem a pomalu. Bude to pravděpodobně dlouhá válka s mnoha oběťmi a ničením,“ očekává Šedivý.

  • Celý rozhovor si můžete poslechnout ZDE

Jako tragický popisuje osud jihoukrajinského Mariupolu, kde jsou poslední obránci obklíčeni v komplexu oceláren Azovstal. Ukrajinskému velení Šedivý vytýká, že v momentě, kdy bylo jasné, že městu už nelze pomoci, nenařídilo tamním vojákům, aby se pokusili z obklíčení probít. „Mrtvý voják není k ničemu. A tak kvalitních vojáků, kteří momentálně bojují v Azovstalu, Ukrajina určitě moc nemá. Jedná se o vojáky speciálních sil, o výsadkáře a také o pluk Azov, což je úhlavní nepřítel Ruska. Zde nějaké slitování nemůžeme čekat. Je to brutální, je to nelidské, ale taková situace ty vojáky čeká.“

Ruští vojáci se podle něj v této fázi ofenzívy zaměřují na likvidaci infrastruktury. Dělostřeleckým a leteckým bombardováním se snaží připravit si podmínky pro to, aby jejich pozemní síly pronikly do větší hloubky. Ani ruské zásoby munice ovšem nejsou nekonečné. „Doba palebné přípravy už trvá relativně dlouhou dobu, takže buď se skutečně rozhodnou pro něco zásadního, anebo se prokáže, že nejsou schopni zahájit nějakou soustředěnou a účinnou ofenzívu,“ dodává.

Nepřiklání se však k tezi, že by Rusko přistoupilo ke všeobecné mobilizaci, jak se o tom spekuluje v souvislosti s 9. květnem, Dnem vítězství ve druhé světové válce. „To už by byli skutečně úplně na dně se silami. Ale k nějaké dílčí mobilizaci vybraných ročníků, případně profesí, dojít může,“ připouští.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…