Generální stávka, hrozí odbory. Byly obejity a přijetí balíčku chtějí bránit

11.05.2023 18:54 | Ze sítí

Vládou dnes představený konsolidační balíček ostře zkritizovaly odbory. Podle nich míří proti zaměstnancům a jejich rodinám i proti důchodcům. Novinářům to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Vedení nejsilnějšího odborového svazu KOVO podle svého předáka Romana Ďurča začíná prosazovat v podnicích vyhlášení stávkové pohotovosti. Vyzývá k ní i ostatní svazy.

Generální stávka, hrozí odbory. Byly obejity a přijetí balíčku chtějí bránit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

„Česká republika nemůže být ve formě po tom, co teď předvedla vláda. Je to deforma,“ řekl Středula k představenému konsolidačnímu balíčku, který vláda nazvala „Česko ve formě“.

Předáci zmiňují zamýšlené snížení sumy na platy ve veřejném sektoru, obnovení nemocenského pojištění zaměstnanců, zrušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů či pozdější odchod do penze a snížení nových důchodů.

„Tato deforma se řítí plnou parou proti zaměstnancům a důchodcům. Návrh je nespravedlivý. Ti, kteří to prezentovali, tak zapomněli říct, že oni způsobili tento šílený deficit. Není to seriózní komunikace vlády proti občanům, je to pouze hra. Prohrají ti, kteří krizi nezpůsobili. Na pondělí svoláváme odborové svazy a budeme ladit postup,“ uvedl.

„Neslyšeli jsme slovo o tom, jak vláda inflaci sníží, návrhy, které se přinášejí, inflaci zvýší,“ řekl Středula.

Odborový svaz KOVO proto hrozí generální stávkou. „Výkonné vedení největšího odborového svazu republiky v reakci na vládní představení destrukce sociálního státu rozhodlo o prosazování stávkové pohotovosti v celém sektoru. Na rovinu říkám, že stávková pohotovost je posledním stupněm před vyhlášením generální stávky. Vím, že to zní tvrdě, ale tato asociální vláda destrukce nám nedává jinou šanci,“ uvedl její předseda Ďurčo.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se proti kritice odborů, ale i opozice ohradil na sociální síti. „Budu moc rád, když v těchto hodinách a dnech kritici z řad opozice či zástupců odborů kromě neracionální kritiky především řeknou, jak by to konkrétně realisticky udělali jinak a lépe! Když položí konkrétní lepší návrhy, rád s nimi o tom budeme jednat, jak je realizovat,“ vzkázal na svém twitteru.

 

 

O vládním konsolidačním balíčku a změnách penzí by měla v pondělí jednat také tripartita. Odbory si však stěžují na to, že s nimi kabinet a jednotliví ministři záměry předem neprobírali. Konsolidační balíček zahrnuje 58 opatření, díky kterým se má snížit schodek rozpočtu v příštím roce o zhruba 94,1 miliard korun a v roce 2025 o 53,4 miliard korun, celkem tedy o 147,5 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nekecat a nahnat lidi do ulic. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePrognostik24 , 11.05.2023 19:51:09
Vládu zlikvidovat a zakopat sto metrů pod zem. A kdo to svinstvo volil, tak bude pět let půlku platu odvádět na státní dluh. Amen.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…