Geograf Romancov: Rusko je nemocné a Zemanův návrh je mimo

01.10.2015 19:06

Politický geograf Michael Romancov ve čtvrtečním Interview ČT24 hodnotil situaci v Sýrii a ruské angažmá v oblasti. Spolupráce Putina s Asadem je teď pro obě strany velmi výhodná. Syrský prezident pomoc potřebuje a Putin může domácímu publiku říkat, že Rusko vrátil na mezinárodní scénu. Host také prozradil, co by čekal od prezidenta Zemana.

Geograf Romancov: Rusko je nemocné a Zemanův návrh je mimo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Michal Romancov

Rusko je teď novým hráčem, který v regionu vojensky zasahuje poměrně razantně. Proč? Podle hosta je to především proto, že mezi radikály bojuje i řada občanů Ruské federace a Moskva se je rozhodla zničit ještě v Sýrii, než se vrátí domů.

Putin je u moci 15 let a nic nedělá

Historicky byli navíc Sověti a jejich dnešní nástupci, Rusové, přítomni v Libyi, Sýrii, Iráku, a mají tedy možnost obnovit starší vazby, což se teď děje prohlubováním spolupráce s prezidentem Asadem, který všechny opoziční síly označuje za teroristy. Tato spolupráce je oboustranně výhodná. Asad potřebuje vojenskou pomoc a Moskva postupně obnovuje svůj pocit moci. Ruské sdělovací prostředky dnes poukazují na návrat Ruska na světovou scénu.

„Ta země je sice vnitřně velmi nemocná, ale navenek může vystupovat jako mocnost,“ konstatoval Romancov. Rusko považuje za nemocné např. kvůli cenzuře či vládnoucí korupci. O korupci se stejně jako u nás mluví v Rusku hodně, ale Putin je u moci patnáct let a v podstatě nic proti ní nedělá, posteskl si host

Faktem je, že je dnes velmi populární říkat, že v Sýrii selhal především americký prezident Obama. „A ono to není jen populární, ale do značné míry také pravdivé. Obama narýsoval určité červené čáry, ty byly překročeny, ale nestalo se v podstatě nic,“ upozornil host. To ale nic nemění na tom, že nemalá část Syřanů, kteří jsou dnes v uprchlických táborech, prchala před režimem Bašára Asada, a ne před Islámským státem. Stalo se tam zkrátka to, že lidé už měli plné zuby jeho velmi nedemokratické vlády.

Zeman v New Yorku

Nakonec se vyjádřil i k vystoupení prezidenta Zemana v OSN, který nikoli poprvé vyzval k zásahu komand s mandátem OSN proti teroristům.

„Návrh zazněl od země, která není členem Rady bezpečnosti, tím méně stálým členem, takže je to návrh tak trochu mimo mísu,“ konstatoval Romancov. Za zvláštní označil i to, že se český prezident nechal vidět za mořem v ruské restauraci. „Já bych čekal od prezidenta, který se odvolává na Baťu a tak podobně, že zavítá spíše do české restaurace v New Yorku.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …