Gigantický tunel státního zdravotnictví? Kolem změny nemocničního zákona se prý dějí velmi podivné věci

16.06.2017 20:03

Garanční výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny 7. června přerušil projednávání vládního návrhu zákona o univerzitních nemocnicích. To nahrává obavě, že by se návrh zákona, předložený ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem, do konce volebního období nemusel stihnout schválit. Myslí si to i členka senátního výboru pro zdravotnictví, senátorka Milada Emmerová (ČSSD). Zákon navíc naráží na kritiku odborů a České lékařské komory. Podle webu Česká justice se proti zákonu ozývá kritika z levé i z pravé strany politického spektra. Levice by ráda viděla nemocnice jako neziskové, zatímco pravice namítá, že fakultním nemocnicím bude znemožněn přechod na soukromé akciové společnosti.

Gigantický tunel státního zdravotnictví? Kolem změny nemocničního zákona se prý dějí velmi podivné věci
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Pacienti v šesti nemocnicích, jejichž zřizovatelem je Moravskoslezský kraj, už nebudou muset ležet na starých matracích a opotřebovaných postelích.

Zákon o přeměně vybraných fakultních nemocnic na „univerzitní“ koncem dubna prošel prvním čtením. Vzhledem k tomu, že čtení jsou tři a že na podzim do voleb budou maximálně dvě schůze Poslanecké sněmovny, zákon by se nemusel stihnout schválit. Myslí si to i senátorka, členka zdravotního výboru Senátu Milada Emmerová. „Návrh nemá při končícím volebním období šanci na přijetí,“ sdělila ParlamentnímListům.cz.

Tomuto scénáři nahrává i odpor, který zákon z dílny ministra Ludvíka – jenž kdysi, ještě jako ředitel pražské motolské nemocnice, proslul aférkou s videem, na kterém školil personál, jak odpovědně se chovat k prominentním pacientům tzv. „kulichům“ – vyvolává u Lékařské komory a aktuálně i u českých odborů působících ve zdravotnictví. 

Návrh z Ludvíkovy dílny počítá s tím, že by se několik největších státních nemocnic začátkem roku 2018 přeměnilo na tzv. univerzitní, kterým by bylo povoleno prodávat svůj majetek. Pojem „univerzitní nemocnice“ je přitom definicí nové právnické osoby.

Odborům a dalším kritikům dle jejich názoru vadí to, jakým způsobem je zákon napsán a upozorňují na některé nechtěné scénáře. Šéf garančního výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Rostislav Vyzula (ANO) například koncem dubna varoval, že v případě finančních problémů – a pokud by zákon prošel – by některé z nemocnic mohly být privatizovány. „Vidíme tam celou řadu problematických míst. Jedna třetina fakultních nemocnic hospodaří výborně, ale jedna třetina je dlouhodobě ztrátová. I když dostanou určitý úvěr od státu a budou ho dlouhodobě splácet, některým se to nepodaří,“ uvedl Vyzula koncem dubna v Poslanecké sněmovně. Potom se podle něj může stát, že pokud spadnou do dluhové pasti, mohly by být prodány. A to by podle Vyzuly pacient „poznal“.

Tento možný problém naznačily i zdravotnické odbory, které se proti přijetí zákona stavějí rovněž kriticky. Některé fakultní nemocnice jsou podle názoru odborářů obrovsky zadlužené a možnost jejich podpory ze strany státu přitom není v projednávaném materiálu řešena. „V návrhu se přímo stanoví, že jakýkoliv další zásah do chodu nových univerzitních nemocnic bude možný jen zákonem, což je dost složité,“ píší odbory ve svém stanovisku z 15. června. Do souvislosti s tím dávají to, že vlastně není vůbec jasné, co s obrovskými dluhy některých nemocnic dále bude.

PROHLÁŠENÍ ODBORŮ ZDE

Odborové organizace z fakultních nemocnic a odborový svaz tak navrhují přerušit projednávání návrhu zákona v Poslanecké sněmovně. Namísto Ludvíkova zákona navrhují návrat k úpravě fungování nemocnic zákonem na neziskovém principu. Ve svém stanovisku rovněž upozorňují na nutnost řešit velmi vážné personální problémy, které podle nich již dnes konkrétně ohrožují dostupnost a kvalitu poskytované péče. Rovněž vyzývají ke schválení novely zákoníku práce, kterým by se sjednotilo odměňování v lůžkových zdravotnických zařízeních. Sjednocení podle odborů jako jediné „zaručí vládou, zaměstnavateli a odbory dohodnuté zvýšení odměn za práci a bude působit jako stabilizační prvek v současné personální krizi“. „Je předpoklad, že část zaměstnanců, kteří zvažují odchod z nemocnic, po této změně na svých pracovištích zůstane,“ píší odbory.  

Podobně se již v minulosti vyjádřil například předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel, který plán univerzitních nemocnic nazval "tunelem státního zdravotnictví".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…