Grantové agentuře nezbudou kvůli škrtům peníze na postdoktorské projekty

13.12.2013 22:23

Grantová agentura ČR podle jejího předsedy Petra Matějů asi nebude moci v příštím roce financovat postdoktorské projekty. Důvodem je návrh sněmovního rozpočtového výboru na seškrtání jejích výdajů o více než 57 milionů korun. Matějů to řekl s tím, že právě tyto projekty byly v pátek shodou okolností schvalovány.

Grantové agentuře nezbudou kvůli škrtům peníze na postdoktorské projekty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

"Asi nebudeme financovat celou skupinu postdoktorských projektů, což je ohromná škoda, protože letos byly vyhlášeny naposled," uvedl Petr Matějů. O dalším postupu podle něj ještě rozhodne předsednictvo agentury 19. prosince, ale těžko bude krátit financování standardních projektů, které jsou pilířem základního výzkumu v Česku.

Financování grantů by podle návrhu výboru mělo být sníženo o 50 milionů korun, o zbývajících sedm pak provozní náklady agentury. Podle Matějů byl o stejnou částku předloni zvýšen rozpočet agentury kvůli posílení mezinárodního hodnocení, tedy na posudky zahraničních oponentů. Snížení prakticky bude znamenat, že tyto posudky už nebudou prováděny.

Rozpočtový výbor doporučil z výdajů jednotlivých institucí seškrtat celkem pět miliard korun ve prospěch vládní rozpočtové rezervy. Ministerstva budou muset ušetřit hlavně na provozních výdajích. Největší částka, téměř 731 milionů, se týkala ministerstva obrany. Grantová agentura ČR má přijít o více než 57 milionů korun kvůli tomu, že suma byla vypočítávána i ze zhruba tři čtvrtě miliardy korun z nerozdělených grantů.

Snížení prostředků? Podle TOP 09 skandální

Snižování prostředků na vědu a výzkum označila v pátek za skandální TOP 09, která neúspěšně chtěla na tyto účely naopak převést 950 milionů korun. Chtěla o tuto sumu snížit podporu agropotravinářského komplexu, na niž je v rozpočtu ministerstva zemědělství vyčleněno téměř 41 miliard korun.

"Po skončení Nečasovy vlády dramaticky zhoršuje financování vědy a výzkumu v České republice, což zásadním způsobem nadále snižuje konkurenceschopnost české ekonomiky," uvedl poslanec TOP 09 František Laudát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…