Grässelová bere Babišova slova ve Sněmovně jako zbytečný útok

24.03.2016 15:43

Šéfka výboru europarlamentu pro rozpočtovou kontrolu Ingeborg Grässleová dnes za zbytečné osobní útoky označila slova, která na její adresu ve středu v českém parlamentu pronesl vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. V rozhovoru se zpravodajem ČTK zároveň vyzvala české zákonodárce ke změně domácích pravidel tak, aby bylo zcela jasné, že politici nemohou být zároveň vlivnými a významnými podnikateli.

Grässelová bere Babišova slova ve Sněmovně jako zbytečný útok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš po projevu ve sněmovně

Babiš ve středu před poslanci desítky minut vysvětloval okolnosti kauzy Farma Čapí hnízdo a evropské dotace pro ni, kterou se nyní zabývá také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). V částech své řeči ale Babiš upozorňoval především na minulé kauzy jiných politiků a celý případ označoval za kampaň, která jej má poškodit.

K Farmě Čapí hnízdo ministr poslancům řekl, že ji v době získání evropské dotace vlastnili jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

OLAF, který má na starosti ochranu finančních zájmů EU, se věcí zabývá od konce ledna. Než zahájil vyšetřování, prověřoval informace z anonymního dopisu, který kauzu popisoval. Sněmovna ve středu debatu o Čapím hnízdě nakonec přerušila, chce počkat právě na výsledky vyšetřování OLAF.

"Paní Ingeborg Grässleová nemá ráda Českou republiku, asi proto, že tam chodí čeští donašeči, kteří nosí anonymní lživé informace. A mám proto pocit, že její přístup není korektní a má politický nádech," prohlásil ve středu před poslanci Babiš. Jeho projev přenášela televize.

"Nemám proti němu vůbec nic, osobní útoky mě mrzí. A je naprostý omyl, že Českou republiku nemám ráda," reagovala dnes europoslankyně. V žádné jiné zemi prý v posledních letech nestrávila tolik dovolených jako právě v České republice.

Europoslankyně doplnila, že s Babišem se osobně setkala a jako podnikatele si jej cení. Je však podle ní zbytečné hledat zástupné důvody, které by umožnily zamlžit podstatu věci.

"Jde o to, že z pohledu daňových poplatníků i výboru pro rozpočtovou kontrolu má země vážný problém," poznamenala s tím, že v České republice je situace nejzávažnější, podobné je to prý ale i v jiných zemích unie. "Proto chci, aby se tomu Evropská komise věnovala a také mí kolegové by měli reagovat," dodala Grässleová.

reklama

autor: spa

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …