Green Deal je mrtvý. Ale střední třída utrpí, varuje ekonom

27.03.2022 15:15

Na Česko se v důsledku pandemie a války na Ukrajině řítí inflační smršť, nejvíce to odnese střední třída, upozorňuje v rozhovoru pro Kupředu do minulosti ekonom Lukáš Kovanda. V zotavování nám podle odborníka mohou významně pomoci Ukrajinci v Česku. Zmínil komodity, které budou zdražovat nejvíce. Věnoval se i Green Dealu, který v důsledku války označil za „mrtvý“.

Green Deal je mrtvý. Ale střední třída utrpí, varuje ekonom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Pandemie výrazně ovlivnila inflaci, která nyní ještě násobně vzroste s dopady protiruských sankcí. Ceny ropy, plynu i uhlí se šplhají do závratných výšin.

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí

S cenami potravin a s jejich nedostatkem podle Kovandy ještě zamíchají potíže s umělými hnojivy i fakt, že Ukrajina a Rusko ovlivňují ceny obilovin. „Jednoznačně je další věc, která přispívá ke zhoršené situaci v oblasti inflace cen potravin. Hnojiva jsou zasažená situací, která nastala na sklonku loňského roku, kdy došlo v Evropě k energetické krizi, k plynové krizi, vinou jednak politiky Ruska, a také překotným ozeleňováním, zelenou transformací, se kterou je mimochodem v současné podobě amen,“ uvedl Kovanda.

  • Celý rozhovor ZDE

Green Deal byl první oběť války a musí podle jeho slov skončit, protože se budeme muset zbavovat závislosti na ruském plynu, tedy už si nemůžeme dovolit tolik rozvinout zelené zdroje: „Green Deal tak, jaký byl ještě před ukrajinskou válkou, je v podstatě mrtvý. Nyní už je zřejmé, že ruský plyn nemůžeme v době rozvoje zelených zdrojů používat jako stabilizační zdroj energie,“ pokračuje ekonom.

Budeme muset rozvinout jiné, své vlastní tradiční zdroje energie, což je podle Kovandy buď jádro nebo uhlí či dovážený zkapalněný plyn. „A z toho mi vychází jednoznačně nejlépe jádro.“

Ale vzdají se politici zelené ideologie tak snadno? „Kdo bude nyní lpět na Green Dealu v předválečné podobě, tak kompletně ztratil kontakt s realitou,“ míní Kovanda jednoznačně. „Pokud něco takového ještě nyní někteří politici v Bruselu, nebo někteří aktivisté, tvrdí, a stojí si za Green Dealem v tehdejší podobě, tak absolutně nepochopili, jaká inflační smršť se na nás řítí, a že to bude sečtení pandemické a válečné inflace,“ upozorňuje ekonom.

„Ekonomiku to poznamená totálně nepříznivě, i když samozřejmě každá nepříznivá událost poskytuje i příležitosti, ale klíčovým nepříznivým efektem bude právě citelná inflace,“ dodává s tím, že evropské země si uvědomí, jak důležité je, aby nebyly na nikom závislé.

Bohužel, vše, co se na nás řítí, dopadne nejcitelněji na střední střídu. „ Ano, střední třída na to doplatí, a bude pykat, bude nejvíce ze všech společenských vrstev škodná na tom, co se nyní děje,“ uvedl, že bohatí nakonec tuto extrémní situaci nějak přečkají, Chudým lidem pomůže vláda tak, že vezme peníze bohatých a střední třídy a poskytne chudým vládní podporu.

Střední stabilizující třída naší společnosti musí předpokládat snížení životné úrovně. „Takže střední vrstva zaplatí ze svého inflaci a příspěvky chudým, a už jí nic nezbude. Bude se tedy muset šíleně uskromnit, a tím pádem dojde ke zhoršení životní úrovně,“ pokračuje ekonom Kovanda.

Výrazně by Česku mohli při zotavování z recese, která v důsledku této války nastane, pomoci Ukrajinci, utečenci před válkou. „Ukrajinci by mohli být přínosem pro ekonomiku, protože před válkou měla naše ekonomika 350.000 neobsazených pracovních míst, a byl velký problém. Takto bychom sem dostali pracovníky ze zahraničí, byť je to trochu cynické, zajistit si pracovní sílu válkou. To znamená, že lze dokonce říct, že válka, z hlediska naplnění cílů pracovního trhu, je pozitivem, tak to je. Prostě bychom mohli získat Ukrajince, kteří se tu usadí, ale bude to znamenat tlak na růst cen nemovitostí,“ uvedl.

Rusko-ukrajinský konflikt má podle Kovandy totiž i potenciál zapůsobit jako jehla, která propíchne bublinu trhu s nemovitostmi. „Situace na Ukrajině je, jak říkám, určitým game-changerem, protože nyní hrozí, že ceny nemovitostí dokonce poklesnou. Válka na Ukrajině bude mít silný a neblahý dopad na zahraniční poptávku po českých nemovitostech,“ zmínil, že v této oblasti je velký problém, jak blízko jsme konfliktu na Ukrajině.

Do toho Češi budou zasaženi extrémní pandemickou inflací, a také válečnou, a tak citelnými úroky, včetně těch na hypotékách, že kvůli tolika věcem zdraženým jinde jim nezbude na vlastní bydlení, nebo aby se o vlastnické bydlení zajímali. „To znamená, že zůstanou v nájmech, opadne poptávka po vlastnickém bydlení, a to může být špendlík, který propíchne bublinu nemovitostí, které jsou nyní v bublině – a podle ČNB jsou investiční nemovitosti v Česku nadhodnocené zhruba o 30 procent,“ dodává Kovanda.

„Takže se můžeme dostat do situace, které se někteří z nás mohli obávat – kdy sice máme nafouklé ceny nemovitostí, ale zatím jsme neměli čím tuto bublinu propíchnout. A právě válka na Ukrajině představuje pomyslnou jehlu, jehlici, špendlík, který tuto bublinu propíchne,“ očekává. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…