Gripeny budou. Všichni jsou pro

03.03.2014 11:12

Česko by mělo rozhodnout o smlouvě na dalších dvanáct let o využívání švédských stíhaček Gripen. O smlouvě by měla tento týden jednat vláda a podle všeho s ní souhlasí sociální demokraté i Babišovo ANO. Informuje o tom deník Právo s tím, že nyní záleží na švédské nabídce.

Gripeny budou. Všichni jsou pro
Foto: acr.army.cr
Popisek: JAS-39 Gripen vzdušných sil ČR

Česká armáda bude i nadále využívat gripeny. Vláda by o prodloužení jejich pronájmu měla jednat už tento týden a klíčoví ministři tvrdí už teď, že smlouvu posvětí. Jedním z důvodů je i to, že Ministerstvo obrany by už nestihlo vypsat nový tendr na nákup či pronájem jiných stíhaček. Leasing končí příští rok v říjnu, uvádí dnešní Právo.

Celkem by pronájem čtrnácti strojů JAS-39 Gripen měl vyjít na 16,1 miliard korun. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl Právu, že v koalici jsou už prý dohodnuti, že české letectvo mít stíhačky bude. Zároveň armáda deklaruje svou spokojenost se švédskými stíhačkami. Nyní prý záleží na švédské nabídce.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) řekl prý Právu, že nejlepší variantou je, aby čeští piloti dál létali s greeny. Toto stanovisko potvrdil i šéf hnutí ANO a vicepremiér vlády Andrej Babiš. Přestože mu prý vadí, že nákup či pronájem těchto stíhaček provází nálepka korupce, rozhodl se prý pro pronájem hlasovat. „Prvních deset let jsme platili dvě miliardy ročně a teď to bude 1,3 miliardy. To je veliký rozdíl. Jiné řešení asi není, když jsou piloti na gripeny cvičení a armáda má k letounům zázemí,“ řekl Právu Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

14:35 Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

Nejen jeden ze zakladatelů české pravice, ale také dlouholetý břitký glosátor politického dění. I to…