HN: Zeman TPCA nenavštíví, protože firma odmítla přerušit výrobu

11.10.2013 6:01

Důvodem změny programu návštěvy prezidenta Miloše Zemana v jeho rodném Kolíně bylo odmítnutí automobilky TPCA zastavit kvůli němu výrobu. Zeman chtěl ve firmě, která začala vznikat v době, kdy byl premiérem, promluvit k dělníkům. Firma by ale přerušením provozu riskovala finanční ztrátu, píšou Hospodářské noviny.

HN: Zeman TPCA nenavštíví, protože firma odmítla přerušit výrobu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident hovoří k občanům. V pozadí ministr vnitra v demisi Martin Pecina

Zeman nakonec místo TPCA zamíří do kutnohorské továrny Philip Morris, která patří mezi přední výrobce cigaret.

Kolínská automobilka zaměstnává 2500 lidí, Zeman k nim chtěl promluvit přímo v moderní výrobní hale. Firma by ale musela minimálně na hodinu zastavit výrobní linky. "Zastavit výrobu rozhodně nemůžeme, protože musíme plnit nasmlouvané dodávky. Vznikla by nám finanční škoda," řekl HN mluvčí automobilky Radek Kňava. Auta by se podle něj musela vyrobit jindy, například o přesčasech.

Podle HN ale nechtěla automobilka prezidentskou delegaci do výrobních hal pustit také proto, že nyní připravuje přísně tajenou novou řadu vozů. Kvůli tomu zrušila i veřejné prohlídky výroby.

Prezidenta bude na cestě po Středočeském kraji doprovázet náměstek hejtmana Miloš Petera (ČSSD), který ČTK již dříve řekl, že ke změně programu návštěvy došlo na přání prezidentské kanceláře.

Prezidentská kancelář v srpnu oznámila, že Zeman ještě letos navštíví všechny kraje mimo Prahy, kde sídlí. Turné v září zahájil ve Zlínském kraji, pak byl v Pardubickém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …