Hádka na ostří nože: Tabery a nespokojený občan si vjeli do vlasů kvůli přijímání uprchlíků

07.09.2018 10:27

Šéf hnutí ANO vytáhl do předvolebního boje do komunálních voleb. A v novinách, které zadarmo rozdává, jasně sděluje občanům, že nepřijme ani jednoho uprchlíka. Nabízí se otázka, zda to jde zařídit na komunální úrovni, ale to není jediný problém, který by Babiš s tímto prohlášením mohl mít. Šéfredaktor časopisu Respekt Erik Tabery se do českého předsedy vlády pořádně obul. A toto následovalo...

Hádka na ostří nože: Tabery a nespokojený občan si vjeli do vlasů kvůli přijímání uprchlíků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Tabery

Komunální volby jsou takřka za rohem, a i v těchto volbách sehraje důležitou roli téma migrační krize. Alespoň podle Andreje Babiše, který ve stranických novinách rozdávaných voličům zdarma ubezpečuje své spoluobčany, že do Česka nepřijme ani jednoho uprchlíka. Dominik Feri k tomu přičinil poznámku. Naznačil, že svým postupem premiér v podstatě páchá zločin.

„Termín ‚uprchlík‘ má právní rovinu. Babiš jinými slovy říká: Povraždili ti celou rodinu a chceš se u nás schovat? Táhni. Dobrý. Jednou se o tom bude učit. Každý, kdo mu pomáhá, nese stejnou odpovědnost. Debatovat o tom, komu pomoci, je legitimní. Nikomu? To je zločin,“ napsal Tabery na sociální síti twitter.   

Pod jeho příspěvkem se rozjela živá diskuse. Jeden z občanů vystupující pod označením „nesnesitelnej“ Taberymu doporučil, aby vyrazil pomáhat uprchlíkům za své. Šéfredaktor odvětil, že pomáhá, jak to jde. Jedním dechem navíc připomněl, že Česká republika se v mezinárodních dohodách zavázala, že bude pomáhat osobám, které to opravu potřebují. Uprchlíci do této skupiny patří. Pokud nechceme dodržovat mezinárodní smlouvy, které jsme sami podepsali, máme opustit EU i NATO a žít tu bez vlády práva jako před rokem 1989.

Jenže občana tím nepřesvědčil. Vynucovat si pomoc na druhých je podle jeho názoru bezpráví. „Každý má právo rozhodnout, s kým se bude nebo nebude dělit. Nemíním přispívat na cizí lidi ani penězi, ani ústupky ze svého pohodlí, a nikdo nemá právo mě nutit,“ zdůraznil.

Tabery zopakoval, že můžeme odstoupit od svých mezinárodních závazků, vrátit stovky miliard, které jsme v rámci spolupráce také dostali a můžeme si tu žít bez zákona. „Přesvědčil jste mě. Drtivý návrat před rok 2004, kdy u nás nebyly zahraniční firmy, silnice, čističky ani důchodci, to si nepřeje nikdo :( Přijměmež tedy pár tisíc Subsaharců, abychom mohli zůstat ve vůbec ne zadlužené říši prosperity, která jako jediná v dějinách bude věčná!“ odvětil ironicky občan. A Tabery celou věc uzavřel. „Ajajaj, vy netušíte, jak to funguje, že? No nic, už jsme ztratili dost času, hezký den,“ rozloučil se.

Pánovi, který s Taberym vedl při, se však dostalo ještě jedné výtky. Pan Daniel Vodička vyčetl svému spoluobčanovi, že mu nevadilo přijímat miliardy z EU, ale dnes se mu nechce přiložit ruku k dílu, když potřebuje pomoc někdo jiný.

I na to občan vystupující pod označením „nesnesitelnej“ odpověděl. „Hlasoval jsem proti vstupu do EU, vždy jsem byl proti dotacím a nikdy jsem žádnou nepřijal. Nenesu proto žádnou odpovědnost za to, že sem někdo něco ‚frkal‘ (což akorát tak pokřivilo trh), a nemám ani důvod to nějak ‚oplácet‘, např. touhou po přílivu imigrantů,“ uvedl.

Někteří debatující se však postavili na stranu pana „nesnesitelného"“ Podle jednoho z diskutujících by si Tabery zasloužil jednu zprava a jednu zleva.

Do debaty se zapojil také Františel Matějka, jenž média obvinil, že v roce 2015 média hlavního proudu o všech lidech přicházejících do EU mluvila jako o uprchlících, ačkoli to uprchlíci nebyli. A dnes ona média sklízejí, co zasela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…