Hájkův web: Cenzura projevu prezidenta, to je silná káva i pro banánové republiky

28.11.2014 17:12

„Cenzura projevu prezidenta, to je silná káva i pro banánové republiky.“ Takto tvrdě hodnotí bývalý spolupracovník Václava Klause a nynější šéfredaktor kontrarevolučního magazínu Protiproud Petr Hájek vedení České televize za nevídaný příkaz cenzurovat vyjádření prezidenta republiky Miloše Zemana.

Hájkův web: Cenzura projevu prezidenta, to je silná káva i pro banánové republiky
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Bývalý vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek v pořadu Máte slovo

„Toho Bakalu vystřihněte," tak zněl pravděpodobně příkaz redakci. Podle Hájka jde však o vrcholek ledovce.

„V civilizované zemi by za tohle padaly hlavy, a to okamžitě. Cenzura obecně by byl velký problém pro jakékoli veřejnoprávní médium v civilizované zemi, ale cenzura projevu prezidenta, to je silná káva i pro banánové republiky. Jde o absolutní orgie nadřazenosti médií nad realitou,“ napsal.

Kolik takových zásahů do vysílání denně probíhá?

„Jdeme po stoupající cestě, na které jsou některé zbytečné kameny, tu Viktor Kožený, tu Zdeněk Bakala, tu mnozí další,“ řekl prezident Miloš Zeman na konferenci Hospodářské komory dne 13. listopadu 2014.

Česká televize však v reportáži použila zkrácený či spíše zcenzurovaný záznam: „Jdeme po stoupající cestě, na které jsou některé zbytečné kameny, tu Viktor Konečný, tu mnozí další." Jméno miliardáře Zdeňka Bakaly bylo vystřiženo a místo, v němž o něm prezident mluví, „ucpala“ televize záběry Viktora Koženého.

Petr Hájek to označuje za nepřípustné. „Hlava státu řekne větu, jež se nelíbí vedení televize, kterou si tento stát nařízenou daní poplatníků platí. Proto mu projev vyškrtá. A my se ptáme: Kolik takových zásahů do vysílání denně probíhá? Je to běžná praxe? Děje se to v České televizi jako metoda `vyváženého` zpravodajství?"

Celý článek Petra Hájka ZDE.

Stanovisko České televize zveřejněné na Facebooku ČT24 však Protiproud nevzalo jako přesvědčivé a naopak píše otevřený dopis generálnímu řediteli České televize Petru Dvořákovi. V něm vyvrací argumenty, které ČT na svou obhajobu použila. Protiproud trvá na stanovisku, že šlo o záměrný, ideologický zásah cenzora.

Ve zpravodajství ČT už je pouze křídlo jediné: schwarzenbergovské – tedy bakalovské

Petr Hájek na Protiproudu zdůrazňuje silné ideologické pnutí v ČT, které se podle něj projevilo například před rokem, kdy 23 zaměstnanců kanálu ČT24 včetně moderátorky Daniely Drtinové a zástupce šéfredaktora zpravodajství Adama Komerse poslalo Radě České televize dopis s kritikou zpravodajství. Šéfredaktor redakce zpravodajství Petr Mrzena podle nich zasahoval do zpravodajství televize ve prospěch prezidenta Miloše Zemana. Zároveň si tato skupina stěžovala, že televize věnuje málo prostoru Zemanovu tehdejšímu protikandidátovi na prezidenta panu Karlu Schwarzenbergovi.

Obhajoba ČT ZDE.

„Celá situace má ještě další rozměr, který svědčí o silném ideologickém pnutí uvnitř České televize. Jde o pnutí, které zdaleka překračuje běžnou redakční diskuzi o úhlu pohledu a prostoru, věnovaném té či oné zprávě. Jde o jasný důkaz toho, že názorová situace v České televizi není pod kontrolou, že primárním cílem není objektivita, ale osobní názor jednotlivých členů redakce,“ zhodnotil situaci v ČT Hájek.

Jsme svědky skandální protizemanovské kampaně

„Jak to tehdy bylo, je těžko posoudit. Nejspíš se jen prala dvě silná mocenská politická křídla o svůj vliv. Skandální způsob protizemanovské kampaně, jehož jsme v posledních týdnech ve vysílání ČT svědky, je však důkazem, že dnes je už ve zpravodajství pouze křídlo jediné: schwarzenbergovské – tedy bakalovské. Diváci ČT jsou s tím konfrontováni denně. Avšak přímá cenzura, která `chráněného` pana Bakalu z prezidentových úst vystřihne, je něco – dokonce i u nás – dosud běžně nevídaného.“

Petice za odvolání ředitele ČT kvůli cenzuře projevu prezidenta ZDE.

„Česká televize je nástrojem v rukou jednoho politického směru v naší zemi. Jeho politické kampaně mu však bez rozdílu platí všichni diváci. Tento flagrantní důkaz manipulativního zacházení s realitou, kterého jsme v případě cenzurování slov prezidenta Zemana svědky, je pouze vrcholek ledovce, který na nás mrazivě dýchl,“ napsal Hájek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…