Hajzle, lžeš. K vyhazovu Klause ml. padla silná svědectví

19.03.2019 7:55

Názor na vyloučení poslance Václava Klause mladšího z ODS není v ODS jednoznačný. Za neloajálního ho označili jak předseda Petr Fiala, tak europoslanec a lídr ODS v eurovolbách Jan Zahradil. S jeho vyloučením naopak nesouhlasí spíše bývalí politici ODS jako Miroslav Macek nebo Petr Tluchoř. A jako o duševním mrzákovi, který lže, když tvrdí, že ODS se zakládala u nich v kuchyni, o něm promluvil bývalý poslanec ODA a předseda Koruny České…

Hajzle, lžeš. K vyhazovu Klause ml. padla silná svědectví
Foto: Repro Facebook Petr Fiala
Popisek: Volební plakát ODS do voleb do Evropského parlamentu

Petr Fiala, který se přiznal k tomu, že vyloučení inicioval, ho vysvětloval takto: „Václav Klaus ml. nebyl z ODS vyloučen za názory, za jeden výrok nebo snad kvůli osobním neshodám. Takové důvody, uváděné v médiích, jsou směšné a nepravdivé.

Anketa

Kdo v posledních letech nejvíc uškodil ODS?

23%
71%
2%
hlasovalo: 14240 lidí

Důvodem byl dlouhodobý odklon od programu ODS, vystupování proti základním programovým bodům ODS, vystupování na podivných akcích organizací, proti nimž se ODS vymezuje, aktivní podpora kandidátů jiných stran proti kandidátovi vlastní strany a veřejné deklarování toho, že nebude volit kandidátku ODS do evropských voleb. Proč by měl někdo, kdo nesouhlasí s programem, nepodporuje politiku, vystupuje proti svým kolegům, podporuje jiné strany, nejde volit tu svou, proč by měl být členem politické strany? Má to nějakou logiku? Určitě nemá,“ říká o důvodech vyloučení Fiala.

„Zběsilé reakce Babišových médií a obhajoba Václava Klause ml. ze strany politických soupeřů jen dokládají, že to byl správný a nutný krok. ODS ukázala nejen sílu, ale také to, že je jako jediná strana schopna sebereflexe, stojí pevně za programem, který schválila a slíbila svým voličům, a jako jediná u nás je zárukou konzervativně liberální demokratické politiky. A i proto budeme vyhrávat, a proto změníme situaci v této zemi,“ obhajuje předseda strany rozhodnutí poslaneckého klubu.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 17547 lidí
Jan Zahradil, lídr kandidátky do europarlamentu, zase Klausovi nemůže zapomenout jeho prohlášení, že nebude volit kandidátku ODS ve volbách do europarlamentu: „Nemám problém s názory pana Klause, mám problém s jeho sebeprezentací, hrou pouze na sebe a neloajalitou. Pro titulek v médiích je ochoten říci cokoliv. Jeho výrok nebyl antisemitský, byl pouze pitomý. Vadí mi ale, když nepodpoří kandidáta ODS do Senátu. Vadí mi, když řekne, že nepůjde k eurovolbám, protože bude v Itálii. Pár takových sólistů už jsme v ODS přežili, přežijeme i pana Klause,“ vyjádřil se Zahradil pro Echo24.

A ke Klausovi dodal ještě jednu poznámku: „Jsem v ODS od roku 1991. A kdyby si v době předsednictví Václava Klause st. nějaký poslanec ODS dovolil veřejně do médií troubit, že nepůjde k volbám, protože bude v cizině, tak by ho Václav Klaus st. osobně zadupal do země.“

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Naopak proti vyloučení Klause mladšího se postavil bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř: „Václava Klause mladšího osobně neznám a rozhodně nepatřím do jeho fanklubu. Jeho otce si vážím jako prezidenta a jako člověka, který založil ODS a jasně formuloval základní principy a (dnes oblíbené) hodnoty, díky nimž jsem nepotřeboval, aby mi někdo psal, jaký mám mít na každé konkrétní téma názor. Jednoduše jsem to nějak cítil a ono to většinou sedělo. Ale ani do fanklubu Václava Klause staršího jsem nikdy nepatřil.

Vedl jsem poslanecký klub ODS s 81 poslanci, tedy druhý největší klub v historii Poslanecké sněmovny. Navíc za situace, kdy každý jednotlivý hlas rozhodoval o existenci či pádu vlády. Dovedete si představit, kolik to bylo individualit, osobních příběhů a třeba i ambicí? A samozřejmě odlišných názorů. Dovedete si představit, kolik to bylo jednání, přemlouvání, naslouchání, hádek, křiku? Každá schůze, každý zákon, každé hlasování.

ODS vždy byla stranou silných osobností, které není vždy správné cpát do škatulek. Nemusíme být všichni kamarádi, ale máme se respektovat. Usnesení poslaneckého klubu ODS považuji za velikou chybu, být dnes jeho členem, určitě bych pro něj nehlasoval,“ vysvětluje bývalý předseda poslaneckého klubu.

„Najednou jsou pryč všechna klíčová témata, dramatické okrajování svobody ze strany vládní koalice, ďábelská rozpočtová politika, role AB v chování orgánů činných v trestních řízeních, Čapí hnízdo, střet zájmů, Faltýnek, Brno, a další a další… Je tady jenom válka uvnitř ODS. Ach jo,“ dodává s povzdechem.

Vyjádřil se také Radim Špaček, bývalý poslanec ODA a současný předseda Koruny České s několika poznámkami:

„1. VKjr je duševní mrzák (lidsky hajzl), nevím, jestli to souvisí s jeho fyzickým postižením, spíš asi ne. Ilustrativní příhoda: na gymplu je normální, že studenti mají se svými učiteli různé vztahy – respektující, (skoro) přátelský, neutrální, napjatý, i kontroverzní. U normálních lidí ale v drtivé většině jdou případná pnutí stranou u maturit – každý normální kantor se svému studentovi snaží u maturity pomoci (když už ho k ní koneckonců pustil), aby to dopadlo dobře.

Ne tak VKml – jako učitel matiky na PORGu měl se svými žáky samozřejmě vztahy rozličné, a těm, co s ním během studia měli názorové rozpory, to u maturit osladil co nejvíc, včetně záměrného potápění místo pomoci, takže maturovali – i když to uměli, ale měli třeba trému – na nejlíp za 4, pokud vůbec.

2. VKml samozřejmě kecá o tom, že ODS se zakládala u nich v kuchyni. Nedá se vyloučit, že tam proběhly nějaké intriky, nebo možná dokonce podpisy potřebných dokumentů.

Podstatné je, že ODS fakticky vytvořili okresní manažeři OF, frustrovaní z pomalého a nedůsledného postupu hlavních tváří OF proti bolševikům a StBákům (zásadní roli sehrál Pithartův projev ‚slyším trávu růst‘, kterým zablokoval veškeré pokusy o vyrovnání se s komunisty, včetně zákazu KSČ), což lidi v OF štvalo a hledali, jak se tomu, co považovali za smířlivý proud vůči minulému režimu, nějak účinně postavit. A protože ty smířlivé řeči vedl Pithart, Dienstbier, Vrba, Burešová, a další, zatímco Klaus vypadal jako nekompromisní bojovník proti bolševikovi, vybrali si ho okresní manažeři OF jako správnou osobu pro zřízení a vedení partaje, která s bolševiky konečně zatočí.

Podstatné je, že na vzniku ODS měl V. Klaus minimální podíl, všechno odpracovali jiní, což vypovídá i o možném zakládání strany pro juniora: napřed by to za něj musel někdo odpracovat, a on by pak rád přišel k hotovému – to už ale asi opravdu nehrozí.

3. Vedou se velké debaty, jestli vyloučení BabyKikiny ODS ubere hlasy, nebo přinese. To je asi docela jednoduché – určitě to ODS hlasy ubere. BabyKikina nepochybně dokázal oslovit nějakou množinu lidí, co mají nacionalistické nastavení, ale nechce se jim volit Pitomia. Tyhle voliče teď ODS ztratí. A zcela jistě to nebude vyrovnáno voliči, co jen čekají, až ODS konečně vyhodí toho Klause, protože těmhle lidem vadí i Udženija, Zahradil, Langer, případně spousta dalších lokálních šmejdů, o nichž se ani vedení v Praze vůbec nemusí dozvědět.

Takže krátkodobě přinese ODS vyhození VKml nějaký propad. Otázka je, jestli by ODS nemohla postavit obnovu svého elektorátu na tom, že by se zbavila lidí jako Udženija (kamarádka Pavlíka Béma, Hrdličky, Rittiga) nebo Zahradil (předkladatel zákona o registrovaném partnerství, zákona o zásluhách E. Beneše, zásadní odpůrce spolupráce s Německem, zásadní odpůrce čehokoli, co má něco společného s křesťanstvím) a podpořila více lidi přijatelné i pro ne-nacionalisty, ne-nostalgiky po bolševickém režimu, jako třeba starosta Kupka...“ zakončuje dlouhou kritiku strany i Klause mladšího Špaček.

A bývalý místopředseda ODS Václav Macek praví: „O loajalitě Václava Klause ml. k Petru Fialovi nic nevím. Pokud však jako spolutvůrce programu, hodnot a principů ODS mohu soudit, VR ODS by už dávno musela zrušit členství nejméně celému současnému vedení.“

A radí: „To nejhorší, co by (pravicovou) politickou scénu v Česku mohlo potkat, by byla mučednická nedočkavost Václava Klause mladšího a snaha jeho příznivců a podporovatelů co nejdříve založit nějaký ten trucpodnik Fialově ODS navzdory. Jest pro to tré dobrých důvodů:

1.) Práce kvapná, málo platná

Práce na stručném, jasném, uchopitelném a vyladěném programu nějakou tu dobu trvá, i když máte po ruce velmi kvalitní tým. Neboť jen v ohni kvalitní týmové práce se nakonec uková to nejlepší.

Navíc by bylo zapotřebí zaujmout voliče v době, kdy se ze známých a popsatelných důvodů rozdává nebo alespoň slibuje rozdávání všem, takže valná většina voličů je naivně přesvědčena, že konečně vládne někdo, kdo to umí.

Jinak řečeno, v tento okamžik se snažit nasednout do vlaku, který zákonitě začne brzdit, namísto do vlaku, který se rozjíždí (jak se to před časem podařilo Babišovi), by byl holý nerozum. Až vlak s patřičným nárazem zabrzdí (a nejde o to zda, ale kdy) a vláda bude vyškrabávat haléře alespoň na přebujelé mandatorní výdaje, přízeň davů se jak na obrtlíku otočí, a pak je ten správný čas nasednout. Do té doby je jen neustále zapotřebí voličům na jednoduchých příkladech připomínat, jak neprofesionálně a nezodpovědně se současná vláda chová a co zákonitě způsobí.

2.) Bez lídra to nejde

Při vší úctě k Václavu Klausovi mladšímu není přirozeným lídrem s patřičnou „Wille zur Macht“, tedy přirozenou touhou po moci, není zřejmým a nepominutelným vůdcem smečky. Zatím jen víceméně úspěšně okopával kotníky nevýraznému stávajícímu vůdci a jeho pohůnkům, ale zřetelně jej zakousnout a postavit se na jeho místo, to chce jinou osobnost, a tou VK mladší bohužel není.

3.) Zda se v toku času z rozčeřených vod vynoří, či nevynoří skutečný lídr, je nejisté

V kruciálních dobách se opravdu často stává, že se náhle vynoří osobnost, o které dosud nikdo příliš nevěděl a převezme svoji roli v politickém dění, stačí se podívat do historie. Ale ta nám též demonstruje, že tomu tak není vždy.

Tady žádná politická práce, žádná snaha nepomůže. Lídr prostě je, nebo není. Nedá se najít hlasováním, nedá se vnitrostranicky stvořit. I to je jeden z hlavních důvodů, proč vyčkat, proč se neukvapovat,“ konstatuje Miroslav Macek ve své pondělní glose. A dnes dodává: „Tak jestli tohle nevyděsí členy ODS, tak už absolutně nic! Pavel Šafr na Forum24: Výborné rozhodnutí ODS. Česká společnost moc potřebuje, aby tato strana byla jasně demokratická a zbavila se lidí, kteří naše západní vazby podrývají a koketují s ruskou okupační mocností a také s totálním zločincem Vladimírem Putinem.“

Celý text ZDE a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …