Halík se pochválil: Už dlouho jsem říkal, že Putin je dnešní Hitler. Mnozí se mi dnes omlouvají, že mi nevěřili

01.05.2022 10:15 | Rozhovor

Kněz a filozof Tomáš Halík v písemném rozhovoru pro server iRozhlas komentuje vývoj rusko-ukrajinského konfliktu. Podle svých slov je hrdý, jak Češi podporují Ukrajinu a pomáhají válečným uprchlíkům. Změnou svého postoje ho překvapil prezident Miloš Zeman, který podle jeho slov byl dlouhá léta „loutkou ruských zájmů“. Je prý nutné si uvědomit, že Rusko rozumí pouze řeči síly a že je v zájmu celého svobodného světa jeho agresi zastavit.

Halík se pochválil: Už dlouho jsem říkal, že Putin je dnešní Hitler. Mnozí se mi dnes omlouvají, že mi nevěřili
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Na solidaritu české společnosti je Halík velmi hrdý. „Jsem hrdý na to, že naprostá většina naší společnosti podporuje Ukrajinu a pomáhá válečným uprchlíkům. Že obstála v propagandistické válce, kterou léta Rusko vede proti nám formou své rozsáhlé páté kolony a dezinformačními weby,“ prohlásil Halík. A že „uzavření dezinformačních webů je naprosto oprávněné“.

  • Celý rozhovor najdete ZDE

Pozastavil se však nad postoji k válce na Ukrajině od některých českých politiků, především současný prezident Miloš Zeman ho překvapil. „Překvapilo mě, jak rychle obrátil Zeman, který byl celá léta loutkou ruských zájmů a Pražský hrad byl za jeho vlády jakýmsi přívažkem ruské ambasády. Vzpomeňme jen na jeho lobbing za kontrolu Ruska nad naší energetikou prostřednictvím dostavy atomové elektrárny v Dukovanech,“ připomíná Halík.

Opřel se do bývalého prezidenta Václava Klause a do expremiéra Andreje Babiše. „To, že se Klaus už nevymotá ze své minulosti, klesne ještě hlouběji a stane se superstar ruské válečné propagandy – za což by se každý politik na světě hluboce styděl – mě už nepřekvapilo. Čekal jsem, zda Andrej Babiš a ANO nyní dokážou upřednostnit zájmy země před stranickými ambicemi a nebudou zneužívat válečnou situaci k útokům na vládu – nedokázali to,“ míní Halík.

A naopak vyzdvihl, jak si v rámci válečného konfliktu na Ukrajině počíná česká vláda „a zejména premiér Petr Fiala“.

V březnu Halík označil ruského prezidenta Vladimira Putina za „Hitlera dnešní doby“. Na nebezpečí, jaké představuje, upozorňoval už dlouho.

„Už řadu let jsem v různých přednáškách doma i v zahraničí upozorňoval na nebezpečnost Putinova režimu a někteří lidé se mi nyní omluvili. Samozřejmě jsem kolem začátku letošního roku nevěřil ruskému ujišťování, že jde pouze o manévry a že na Ukrajinu určitě nezaútočí. Bylo zřejmé, že Rusko kopíruje Hitlerovu taktiku vůči Československu: nejprve připojit jazykově smíšené oblasti a pak okupovat celou zemi – a pokud svět dostatečně neodpoví, jít dál. Nicméně jsem nepředpokládal, že ruská agrese bude okamžitě směřovat vůči celému území Ukrajiny a pokusí se Ukrajinu pohltit nebo ‚vymazat z mapy‘, když počáteční plán na ‚blitzkrieg‘ nevyšel,“ dodal kněz.

Západ podle Halíka „trestuhodně podcenil nebezpečnost imperiálních choutek Putina“ a iluze, že konflikt se vyřeší „diplomatickou cestou“ s Ruskem, je prý marněním času. „Západ měl na žádost legitimní ukrajinské vlády uzavřít letecký prostor, kde ruská letadla nemají co dělat, a nebát se ruských výhrůžek,“ přemítá.

Ekonomické protiruské sankce Halík považuje za nutné, ovšem je otázka, zda ponížení a další zbídačení Ruska povede k povzbuzení slabé demokratické opozice. „Nebo to – jako to bylo v Německu po 1. světové válce a po Versailleské smlouvě – vyvolá v Rusku masivní fašisticko-nacionalistické hnutí.“

A že „rozhodující frontou této války je veřejné mínění v Rusku, zbavené svobody informací a masírované lživou propagandou. Tam však jsou vyhlídky nejslabší,“ domnívá se Tomáš Halík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…