Halík v neděli mezi svými řádil. Ještě více, než na Václaváku

19.11.2019 15:59

Kněz Tomáš Halík na sváteční mši v kostele sv. Salvátora vyzval k obraně před populisty. Píše o tom server Forum24.cz. Jeho slova při kázání byla podobná jako slova, která pronesl večer 17. listopadu na Václavském náměstí.

Halík v neděli mezi svými řádil. Ještě více, než na Václaváku
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Podle Halíkových slov pronesených v kostele potřebují společnost i církev obnovu možná víc než v době rozkladu komunistického režimu. Upozornil také na to, že obnova ohrožené demokracie přijde zdola. A neopomněl „vyhubovat“ ani voličům, kdy uvedl, že příčinou současného marasmu jsou oni, nikoliv politici. Voliči se podle něj totiž nechají zmanipulovat falešnými sliby, problém je však i v nevoličích či v mlčící většině. „Demokracie přitom stojí na svobodné veřejné diskuzi,“ uvedl Halík.

Populismus a nacionalismus – to národní sobectví a jejich dozvuky – tsunami lží, fake news a propagandy, která k nám přichází z východu – to jsou podle Halíka největší aktuální hrozby. O demokracii je pak podle jeho slov nutné se starat. Důležité také je, abychom se snažili vnést ducha kritického myšlení a zodpovědnosti a hledání praktických východisek do prostředí, v němž každý jsme. 

„Složitá doba přináší obavy, ty se ale nesmějí přetavit ve strach, který ohlupuje a ochromuje, pročež člověk není schopen kritického myšleni a zodpovědného jednání,“ uvedl Halík v kostele.

Na Václavském náměstí pak Halík při své řeči zmínil oběti nacismu i komunismu. Následně podotkl, že se velmi rád setkává s generací mladých lidí. Ti jsou podle něj citliví. Citliví na životní prostředí, na fake news či na to, když propaganda z Východu znečišťuje morální klima v naší společnosti. „Problém není v politicích, problém je ve voličích, kteří se nechají zmanipulovat populisty, a v nevoličích,“ burcoval i tam Halík a vyzval, abychom měli kritické myšlení. Právě dnešním největším nebezpečím má být lenost kriticky myslet, a tak bychom tuto schopnost měli rozvíjet.

A závěrem svého projevu se známý teolog zmínil, že máme myslet na lidi, jako byli Masaryk a Havel, kteří se řídili svým svědomím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…