Halík vrací úder Zemanovi. Bude soud? Ozvalo se, co doopravdy řekl

05.11.2021 17:22

Katolický kněz Tomáš Halík zvažuje žalobu na prezidenta Miloše Zemana, který při svém prvním veřejném vystoupení od své hospitalizace prohlásil, že si prý Halík přeje jeho smrt. „Výrok o přání smrti Miloši Zemanovi by prezident hledal stejně marně jako článek Ferdinanda Peroutky,“ řekl Halík. Ale podle jeho kolegy kněze bylo Halíkovo vyjádření za hranou.

Halík vrací úder Zemanovi. Bude soud? Ozvalo se, co doopravdy řekl
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Halík podle Radia Proglas zvažuje žalobu kvůli vyjádření prezidenta Zemana na jeho adresu. „Prezident o mně veřejně lhal už v minulosti a je vidět, že sotva se trochu probral z nemoci, lže opět,“ prohlásil Halík s tím, že výrok o přání smrti Miloši Zemanovi by prezident hledal stejně marně jako článek F. Peroutky.

Zeman při svém ostře sledovaném rozhovoru mimo jiné prohlásil, že Halík veřejně uvedl, že by Zeman neměl žít. „Ale víte, lidská nenávist je téměř nekonečná. Např. katolický kněz Tomáš Halík veřejně prohlásil, že bych neměl žít, že by bylo lépe, kdybych nežil. Inu, typický katolický kněz,“ uvedl Zeman.

S Halíkem ovšem nesouhlasí například kněz Romuald Štěpán Rob, který upozorňuje, že se Halík o Zemanovi opravdu nelichotivě vyjadřoval. „Otce Tomáše mám rád a vážím si ho, ale výrok s úsměškem ve chvíli hospitalizace člověka v nemocnici: ‚Mám pocit, že ten člověk už zesnul, ale jeho okolí mu to ještě neřeklo‘, je prostě od jakéhokoli faráře za hranou. A chápu, že se to dotyčného člověka prostě dotklo,“ postavil se za Zemana.

Halík srovnáním svého neexistujícího výroku s článkem Ferdinanda Peroutky reaguje na páteční konec dlouholeté kauzy. Ministerstvo financí se totiž po více než šesti letech omluvilo za Zemanova slova o novináři Peroutkovi. Zeman nepravdivá slova pronesl v roce 2015, kdy v projevu u příležitosti sedmdesátého výročí osvobození Osvětimi řekl: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ‚Hitler je gentleman‘.“ Článek se ovšem nikdy nenašel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…