Hamáček: Nemám peníze na víc policistů. Teď jich chtějí 100 do Jesenice

12.01.2020 18:32

V první části nedělních Otázek Václava Moravce se předseda ČSSD Jan Hamáček, jenž je také ministrem vnitra ve vládě Andreje Babiše (ANO), předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan přeli o to, zda je možné do ulic poslat víc policistů, Hamáček opoziční politiky obvinil, že navrhují rozpočtovou katastrofu v situaci, kdy on nemá dost peněz na to, aby zaplatil tolik policistů, kolik by Česko potřebovalo.

Hamáček: Nemám peníze na víc policistů. Teď jich chtějí 100 do Jesenice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček v pátek novinářům řekl, že mu poslanecký klub sociální demokracie vyjádřil podporu. Ve vedení ČSSD tedy zůstává

Vít Rakušan se s Markétou Pekarovou Adamovou shodli na tom, že tzv. superhrubá mzda měla být zrušená už dávno. A Hamáček se v tu chvíli neudržel. „To, co tady kolegové navrhují, je rozpočtová katastrofa,“ konstatoval.

„Můžeme začít škrtat výdaje státu, můžeme začít škrtat výdaje na státní zaměstnance. Já se zase těším na nějakou petici od starostů, že mám poslat sto policistů do Jesenice,“ pokračoval trpce Hamáček v narážce na vlnu vloupání do rodinných domů, k nimž ve velkém rozsahu dochází od listopadu loňského roku. „Ale já nemám policisty, nemám je z čeho zaplatit a potřeboval bych miliardu navíc na stabilizační příplatek, potom by tam ti policisté byli,“ stěžoval si ministr vnitra ve vysílání.

Konstatoval, že zrušení superhrubé mzdy by znamenalo výpadek desítek miliard korun ze státního rozpočtu. A to opozice navrhuje ve chvíli, kdy současně mluví o penzijní reformě. „My tady nemůžeme mít takhle ambiciózní plány a současně si tím ten rozpočet takhle vykrvit,“ rozčiloval se Hamáček.

„To záleží na tom, jak tu důchodovou reformu pojmete,“ oponovala okamžitě Pekarová.

Podle Hamáčka v systému nejsou velké finanční rezervy, a pokud by je chtěl vytvořit, tak by musel některé služby přestat poskytovat, např. by musel povyházet učitele.

„To tady nikdo neřekl,“ upozornila šéfka TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…