Hamáček a Štěch opět spolu, tentokrát proti prezidentovi: Nátlak přes vyznamenání je nepřijatelný

22.10.2016 21:16

Se státními vyznamenáními se musí zacházet důstojně, uvedl v prohlášení zaslaném ČTK předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Pokud se potvrdí, že prezident Miloš Zeman ze seznamu vyznamenaných vyřadil Jiřího Bradyho kvůli tomu, že se jeho synovec ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) setkal s dalajlámou, bylo by to pro něj nepřijatelné. Vyjasnění, jak to bylo se seznamem a případným vyškrtnutím Bradyho, požaduje i předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Hamáček a Štěch opět spolu, tentokrát proti prezidentovi: Nátlak přes vyznamenání je nepřijatelný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček

Někteří politici a osobnosti veřejného života kvůli Hermanovu tvrzení, že ho Zeman odrazoval od setkání s tibetským duchovním dalajlámou pohrůžkou, že jinak vyškrtne Bradyho ze seznamu vyznamenaných, nepůjdou na Hrad při oslavách svátku 28. října. Štěch uvedl, že pokud celá záležitost nebude vysvětlena a slušně vyřešena, bude nucen adekvátně reagovat.

Hamáček ČTK sdělil, že pokládá za důležité, aby se situace vyjasnila. „Používat jejich udělení či neudělení jako nástroj nátlaku je zcela nepřijatelné,“ uvedl. Očekává, že Hrad i kancelář premiéra ozřejmí veškeré okolnosti kolem seznamu vyznamenaných, kontrasignace premiérem a i případného škrtání.

Štěch rovněž uvedl, že se státními vyznamenáními se musí zacházet důstojně. „Potvrdí-li se, že prezident republiky ze seznamu vyznamenaných a pozvaných osobností k převzetí státního vyznamenání vyškrtl pana Bradyho, je to pro mne nepřijatelné,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…