Hamáček chce poslat desítky milionů na pomoc migrantům

23.02.2020 18:18

Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček v rozhovoru pro deník Právo prohlásil, že si trvá na tom, že migraci je třeba řešit především v zemích, odkud lidé odcházejí. Proto chce do zemí Blízkého východu, ale také do severní Afriky a do východní Evropy poslat 54 milionů korun.

Hamáček chce poslat desítky milionů na pomoc migrantům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček v pátek novinářům řekl, že mu poslanecký klub sociální demokracie vyjádřil podporu. Ve vedení ČSSD tedy zůstává

Šéf resortu vnitra Jan Hamáček chce na program zdravotnické pomoci v zahraničí Medevac dát 54 milionů korun. Je to sice o šest milionů korun méně, než bylo původně v plánu, protože došlo ke krácení finančních prostředků v programu, ale Česko chce podle člena vlády i tak ukázat, že chce přispět k řešení mezinárodních problémů. Hamáček hodlá v pondělí v tomto smyslu promluvit na vládě.

Program Medevac bude letos pomáhat především ve zdrojových zemích migrace do EU, v zemích prvního vysídlení a zemích, které se potýkají s důsledky velkého množství vnitřně vysídlených obyvatel na svém území,“ řekl deníku ministr.

Peníze mají podpořit lékařskou péči v zemích, do kterých prchli Syřané sužovaní válkou už od roku 2011, jako jsou Irák nebo Libanon, ale také na Ukrajině, kde už šest let probíhá válka mezi centrální vládou v Kyjevě a separatisty na východě země, které podporuje Rusko. Kvůli této válce se na Ukrajině snížila proočkovanost proti některým nemocem, což může představovat potenciální problém pro celou EU, do které Ukrajinci často odcházejí za prací.

V Africe potřebují humanitární pomoc desítky milionů lidí a Česko jim je podle Hamáčka připraveno podat pomocnou ruku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…