Hamáček mírní návrhy na „silová opatření" proti Zemanovi: Není to tak kritické

06.12.2014 10:33

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD mluvil v rozhovoru pro Lidové noviny o prezidentovi Miloši Zemanovi. Myslí si, že situace by se měla řešit společnou dohodou. Pro nějaká opatření, která by omezovala prezidenta, v tuto chvíli rozhodně není. Obhajoval i své rozhodnutí podepsat kritizovanou cestu šéfa komunistů do Moskvy a potvrdil, že bude usilovat o post místopředsedy ČSSD. Největším konkurentem sociálních demokratů je nyní hnutí ANO, myslí si.

Hamáček mírní návrhy na „silová opatření" proti Zemanovi: Není to tak kritické
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček, předseda poslanecké sněmovny

Prezident Zeman měl podle předsedy sněmovny slibný začátek ve své funkci, nyní prý akcentuje trochu jiná témata, ale dá se to vyřešit komunikací. „Já jsem na začátku mandátu prezidenta Zemana velmi přivítal jeho první kroky a jeho první vyjádření. On se velmi zřetelně vyjádřil k procesu evropské integrace, vyvěsil na Hradě vlajku EU, současně mluvil také o důležitosti naší vazby v rámci Aliance, o našich spojeneckých závazcích, dokonce se i velmi pozitivně vyjadřoval o působení našich vojáků v zahraničních misích. Takže já jsem velmi rád, že konečně po dlouhé době z České republiky zaznívají stejná slova od prezidenta a od představitelů vlády. Mrzí mě, že tento soulad nevydržel do dnešních dnů, pan prezident spíše než na toto téma hovoří na témata jiná a tím dává na českou zahraniční politiku trošku jiný akcent,“ uvedl Hamáček k otázce LN, zda je třeba nějak usměrňovat prezidenta republiky.

Deník poukázal na to, že největší možnost ovlivnit prezidenta má Parlament, včetně možnosti ústavní žaloby. „Nemyslím si, že je to tak kritické. Je možné tu situaci řešit v rovině komunikační. Prostě tu problematiku probrat a pokusit se najít nějaké společné východisko. Já si nemyslím, že nastal čas na nějaká silová opatření. Zaznamenal jsem, že někteří kolegové navrhují úpravy rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky, to si myslím, že by bylo neadekvátní řešení. To jsou prostředky, o jejichž použití bych zatím neuvažoval,“ dodal Hamáček.

Filip v Moskvě neotvíral žádná jiná témata, než slíbil

Předseda sněmovny se v rozhovoru pro LN vyjádřil k mnoha tématům. Podle něj například není nutné referendum o přijetí eura. Podle něj na to stačí hlasování, které se uskutečnilo ohledně vstupu do EU. Nedávnou cestu šéfa komunistů Vojtěcha Filipa do Moskvy stále obhajuje, jen by prý o ní více mluvil s představiteli parlamentních stran.

„Kolega Filip odjel do Moskvy na jednání, o jehož obsahu mě předem informoval. Mělo to být jednání o podpoře českých firem, které se v Rusku účastní projektů vypisovaných jednotlivými regiony. A on tam jel řešit otázku financování těchto projektů z ruského rozpočtu. Tak to jednání proběhlo, a pokud vím, žádná jiná témata neotvíral,“ zdůraznil. To, že ho pozval místopředseda Státní dumy Sergej Železňak, který je na evropské sankční listině, nevidí jako problém, Nikde prý není psáno, že toho, kdo nesmí do EU, nemůže nikdo navštívit. Dělají to podle něj i jiné státy a jejich představitelé včetně EU. Cestu by prý povolil znovu.

Chceme přesvědčit občany, že je lepší důvěřovat tradiční politické straně

Jan Hamáček bude na březnovém sjezdu ČSSD usilovat o post místopředsedy. „Klíčové je, aby z březnového sjezdu vyšlo jednotné vedení sociální demokracie, které bude podporovat zvoleného předsedu a bude se snažit, aby sociální demokracie byla úspěšnou vládní stranou. Já jsem pracoval jako volební manažer sociální demokracie, takže bych se chtěl věnovat komunikaci, prezentaci sociální demokracie. Což je něco, kde je prostor pro zlepšení,“ uvedl ke svému působení ve straně.

Pro ČSSD je podle Hamáčka nyní největším konkurentem hnutí ANO. „Pro sociální demokracii, která byla dlouhodobě nejsilnější politickou stranou v České republice, ve chvíli, kdy je v průzkumech až na druhém místě, je to logicky ten, kdo je na prvním místě,“ uvedl Hamáček. V politickém souboji se ČSSD musí prý pokusit přesvědčit občany, „že je lepší důvěřovat tradiční politické straně, která dokáže prosazovat svůj politický program, jenž je dostatečně známý, než nějakým jednorázovým řešením na bázi ad hoc projektů některých úspěšných byznysmenů," míní Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…