Hamáček o Miloši Zemanovi: Prezident si své pravomoci vykládá velmi široce

06.05.2015 18:51

Prezident Miloš Zeman na sebe znovu strhl pozornost médií, tentokrát rozhodnutím, že nejmenuje tři profesory. Nejde však o jedinou záležitost, kterou prezident řeší. Novináři se mu věnují kvůli plánované cestě do Ruska či hledání zřejmě neexistujícího článku Ferdinanda Peroutky. Předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) má za to, že prezident si své pravomoci vykládá po svém. Za kauzu Peroutka Hrad kritizuje, ale cestu do Ruska podporuje.

Hamáček o Miloši Zemanovi: Prezident si své pravomoci vykládá velmi široce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Předseda Poslanecké sněmovny ČR Jan Hamáček (ČSSD) zavítal do středeční Kauzy dne na Rádiu Impuls. V úvodu poznamenal pár slov k dalšímu sporu mezi prezidentem Milošem Zemanem a akademickou obcí o jmenování profesorů. Hamáček se snažil vyjadřovat diplomaticky. Konstatoval, že prezident má určité pravomoci, ale neprecizuje je, takže je třeba s hlavou státu jednat.

Pan prezident si své pravomoci vykládá velmi široce, ale není první. Jeho předchůdce Václav Klaus odmítl jmenovat soudce, a to i navzdory rozhodnutí soudu. Dál si trval na svém a věřil, že se pohybuje v rámci ústavy. ... „To lze změnit jen diskusí s prezidentem nebo změnou ústavy,“ uvedl Hamáček.

Okomentoval také kauzu Peroutka, kterou považuje za velmi nedůstojnou. „Peroutka se snažil národ ujistit a dát mu aspoň nějakou naději,“ uvedl Hamáček. Takto prý rozumí Peroutkovým textům, které četl, a právě proto mu počínání prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka přijde nedůstojné. „Já si myslím, že by bylo dobré tu celou věc nějak důstojmě ukončit,“ uvedl host. Kdyby byl v pozici prezidenta, omluvil by se, ale není v jeho pozici.

Ve druhé polovině pořadu prezidenta Zemana podpořil v cestě do Moskvy k uctění památky padlých vojáků u příležitosti sedmdesátého výročí konce druhé světové války. Stejně tak považuje za logické, že se setká s prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem. „Dokonce si myslím, že to bude ku prospěchu věci, pokud se budou probírat témata, která byla avizována,“ konstatoval Hamáček. Mluvčí ovčáček mluvil o ekonomické spolupráci Česka a Ruska a nelze se vyhnout ani tématu Ukrajiny. „Pan prezident zastává stejný názor jako vláda, že je třeba dodržovat dohodu Minsk 2.“

Nakonec předseda sněmovny mluvil také o návštěvě předsedkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penové. On sám se s ní rozhodně nesetká, ale nemůže bránit jiným poslancům v setkávání s touto ženou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…