Hamáček po volbách: Teď řeším epidemii, sjezd bude v lednu a bude se volit vedení

11.10.2020 7:26

Drtivou porážkou skončily senátní volby pro ČSSD, která měla v horní komoře Parlamentu několik let nejsilnější klub – neobhájila ani jeden z deseti mandátů. „Jednoznačná porážka,“ zhodnotil v rozhovoru pro Lidovky.cz předseda sociální demokracie Jan Hamáček volební výsledky. V Senátu straně nyní zbyli tři zástupci, pro sestavení senátorského klubu jich je však potřeba nejméně pět.

Hamáček po volbách: Teď řeším epidemii, sjezd bude v lednu a bude se volit vedení
Foto: repro Facebook
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

„Nemá smysl to zastírat. Je to podruhé v historii, kdy sociální demokracie nezískala v senátních volbách ani mandát. Je to neúspěch. Je to jednoznačná porážka sociální demokracie,“ uvedl Hamáček k volebnímu debaklu.

Že křeslo v Senátu neobhájil ani bývalý předseda Senátu Milan Štěch, si vysvětluje nižší volební účastí v druhém kole. „Milan Štěch dostal v prvním kole 11 tisíc hlasů a ve druhém kole jen tři a půl tisíce. Kdyby dostal i ve druhém kole tolik hlasů, co v prvním, tak by v pohodě vyhrál. Není to tak, že by ho lidé nechtěli volit, ale prostě podruhé nepřišli,“ myslí si.

„Máme sjezd v lednu a ten rozhodne, kam dál se bude sociální demokracie ubírat. Je to standardní postup,“ odpověděl Hamáček na dotaz, jaké důsledky vyvodí z volebních výsledků jeho strana nebo on sám osobně. Jestli bude opět kandidovat na předsedu se podle něj uvidí až v lednu. „Teď řeším, jak zvládnout epidemii,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…