Hamáček se sešel se Zemanem, jednali o krizovém štábu a volbách

22.09.2020 20:32

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) seznámil prezidenta Miloše Zemana se situací kolem pandemie nového koronaviru. Řešili spolu také otázku senátních a krajských voleb, podle Hamáčka se uskuteční v plánovaném termínu. Hamáček to řekl novinářům po dnešním pravidelném jednání s prezidentem v Lánech. Potvrdil, že se večer setká na pracovním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a novým ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO).

Hamáček se sešel se Zemanem, jednali o krizovém štábu a volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Hamáček prezidentovi sdělil informace o aktuální situaci s pandemií a seznámil ho s fungováním ústředního krizového štábu. Poznamenal, že nutné je nyní připravit kapacity zdravotnických zařízení a přijmout opatření, která by pomohla zploštit křivku nárůstu nových onemocnění způsobených koronavirem.

Zeman se podle něj ptal, jak je zajištěno konání říjnových voleb, Hamáček mu vyjmenoval připravovaná zabezpečení včetně toho, že budou k dispozici roušky a zajištěna bude dezinfekce. „Pan prezident řekl, že i v jeho zájmu je, aby volební účast byla co nejvyšší,“ řekl Hamáček.

Místopředseda vlády přiznal, že zájem o členství ve volebních komisích je oproti minulosti nižší. „Nicméně zatím nemám signály, že by tam byly situace, které by se nedaly zvládnout,“ dodal. Obrátil se i na dobrovolné hasiče, aby v případě potřeby v obcích vypomohli. Volební komise budou podle něj speciálně proškoleny. Pro občany v karanténě se připravují speciální místa, na kterých budou moct volit z auta, s armádou se pak chystají speciální volební komise.

Posun voleb není podle Hamáčka „na stole“, označil to jen za hypotetickou možnost. Situace kolem šíření koronaviru by podle něj musela být zásadně horší. Poznamenal, že volby je možné odsunout jen v nouzovém stavu a musela by na tom panovat shoda obou komor Parlamentu. Protože nikdo takové opatření nyní nenavrhuje, Hamáček považuje téměř za jisté, že se volby na začátku října uskuteční.

Zeman Hamáčka přijímá pravidelně jednou za měsíc, podobně jako premiéra Andreje Babiše (ANO). Na tomto formátu setkávání se s místopředsedou vlády prezident dohodl na začátku roku. Přes léto se schůzky nekonaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…