Hamáček zaslal návrh na Nobelovu cenu míru. Opět je navržen Nicholas Winton

31.01.2014 17:05

Zachránce židovských dětí Nicholas Winton byl opět navržen na Nobelovu cenu za mír. Nominaci po trojím nenaplněném úsilí své předchůdkyně Miroslavy Němcové (ODS) poslal nynější předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Hamáček zaslal návrh na Nobelovu cenu míru. Opět je navržen Nicholas Winton
Foto: Li-Sung / Wikimedia commons
Popisek: Sir Nicholas Winton

Hamáček v nominačním dopise připomíná hrdinský čin Wintona, kterému se podařilo před vypuknutím druhé světové války odvézt z nacisty okupovaného Československa stovky židovských dětí. Zmiňuje se také o tom, že Wintonovi letos bude 105 let.

Na podporu kandidatury vznikla také petice, kterou zorganizovali studenti z gymnázia Open Gate. Do poloviny loňského roku se pod ni podepsalo na 236.000 lidí. Nominaci dostalo v závěru loňského roku od tehdejší vlády Jiřího Rusnoka za úkol připravit také Ministerstvo školství.

Winton zorganizoval vlaky, které v roce 1939 dopravily z tehdejšího Československa do Velké Británie 669 židovských dětí. Záchraně dalších zabránila druhá světová válka. Wintonův příběh upadl po vypuknutí války do zapomenutí a on sám jej nepřipomínal. O svém činu nikomu neřekl, teprve v roce 1988 objevila jeho manželka materiály dokumentující tuto událost.

Za své činy byl Winton několikrát vyznamenán a povýšen do rytířského stavu. Václav Havel mu v roce 1998 udělil vysoké české státní vyznamenání - Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Šíření Wintonova odkazu pomáhá projekt projekt Nickyho rodina. Navazuje na oceňovaný stejnojmenný dokumentární film Mateje Mináče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…