Hamáčkovi to drhne: V některých krajích ho s vládou poslali do háje, jinde se neví, jak dopadne

22.05.2018 10:32

Vstup do vlády s hnutím ANO leží předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi poměrně výrazně na srdci. Spolu s místopředsedou Jiřím Zimolou se snaží přesvědčit straníky, aby hlasovali pro vstup do vlády. Jak píše dnešní Právo, Hamáčkovi se však úplně přesvědčování nedaří.

Hamáčkovi to drhne: V některých krajích ho s vládou poslali do háje, jinde se neví, jak dopadne
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

Pro koalici s hnutím ANO se z grémia ČSSD jasně vyjádřila jen místopředsedkyně Jana Fialová. Ostatní členové vedení své stanovisko nesdělili. A Hamáček přitom burcuje velmi emotivně. „Zkuste mi důvěřovat. Ne podceňovat! Babiše se nebojím. Dokázali jsme si vytvořit vzájemný respekt a důvěru. Nejsem naivní a vím, že vstupem do vlády boj teprve začne. Dokážu ho přimět k dohodám a jejich plnění. Andrej Babiš zná moc dobře pojistky, které zaručují, že vláda bez nás skončí. Nebojme se!“ uvedl Hamáček.

Zimola zase referendum označuje za otevření nové kapitoly sociální demokracie. „Věřím, že k hlasování naši straníci přistoupí zodpovědně,“ řekl Zimola a podotkl také, že zůstat v opozici s sebou nese ztrátu vlivu, viditelnosti a možnosti prosazovat program.

Jaroslav Foldyna, místopředseda strany, pak k celé věci říká, že se ještě rozhoduje. Místopředsedové Martin Netolický a Roman Onderka sdělit své postoje nechtějí. Podle obou z nich má každý sociální demokrat rozhodnout podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Nerozhodnutý pak zůstává i předseda poslaneckého klubu Jan Chvojka, proti naopak jsou předseda Senátu Milan Štěch i předseda senátorského klubu Petr Vícha. 

Předseda Senátu Milan Štěch i předseda senátorského klubu Petr Vícha jsou ostře proti vládě. Nerozhodnutý zůstává předseda poslaneckého klubu Jan Chvojka. Jako jedni z prvních pak včera podle Práva hlasovali sociální demokraté z Bohumína, kde je právě Vícha starostou. A tak je vcelku jasné, že zde pro vstup do vlády nebyli. „Ze 75 procent členů, kteří se zúčastnili referenda, se jich jen 16 procent vyslovilo pro vstup do vlády,“ píše Právo. Obdobný výsledek je i v Orlové. V Ostravě tomu je naopak – 19 členů se na ostravském okresním výboru vyslovilo pro vstup do vlády, proti byl jeden.

Hlasovalo se také mimo jiné v Praze 6, na jižní Moravě i v Písku. „Výsledky vám prozradit zatím nemohu. Z 51 členů se zúčastnilo 31, což je velmi dobrá účast,“ informoval Právo šéf a poslanec Ondřej Veselý, jenž sám hlasoval proti vstupu do vlády.  Proti je i Oliver Pospíšil z brněnské organizace. „Spolupráce s ANO připomíná týranou ženu, která se vrací domů s tím, že budou bydlet s tchyní,“ uvedl Pospíšil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…