Hanáková musí odejít. Takto se s kulturou nezachází, prohlásil exředitel ND

10.09.2012 17:40

Hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl v pátek odvolaný ředitel Národního divadla Ondřej Černý. Nechtěl příliš zabíhat do spekulací o důvodech svého odvolání, jasně ale řekl, že takto se s kulturou v České republice zacházet nesmí.

Hanáková musí odejít. Takto se s kulturou nezachází, prohlásil exředitel ND
Foto: Redakce
Popisek: Odvolaný ředitel Národního divadla Ondřej Černý

„Paní ministryně ty důvody sdělila v Událostech komentářích. Byly špatně připraveny řídící procesy,“ odpověděl Černý na otázku, proč byl odvolán. „Musíme se na to podívat tak, že se tady stalo cosi, co je nepřijatelné,“ řekl.

Sankot divadlu nerozumí. Sám to řekl

Bývalý ředitel považuje za nehoráznost, že jej má nahradit ekonomický náměstek Hanákové Martin Sankot, který sám přiznal, že divadlu vůbec nerozumí. „Boj o Národní divadlo je o elementárních principech slušnosti,“ uvedl Černý s tím, že rozhodně ministryni neobviňuje, že by postupovala nezákonně. Podstatou věci podle Černého není to, proč byl odvolán, ale celý princip chování politiků.

Na bývalého ředitele ND bylo asi před rokem podáno trestní oznámení. „Já jsem vůbec nebyl s policií konfrontován, nebyl jsem požádán o vysvětlení,“ tvrdí Černý a dodal, že pokud má Hanáková nějaké informace, které on ne, připadá mu podivné, proč by to ministryně neřekla rovnou.

„Vedení Národního divadla je velmi jednotný celek a sehraný tým. Je nepochybně schopen garantovat běžný provoz,“ uklidňuje Černý obavy ohledně dalšího řízení ND. Avšak již minulý ředitel byl odvolán za podivných podmínek a Černý připomíná, že to divadlo poškodilo na tři až čtyři roky.

Bývalý ředitel je přesvědčen, že Hanáková musí odejít. „Musíme jasně říci: Takto se s kulturou nejedná,“ prohlásil. „Pan ekonomický náměstek Sankot nemá absolutně žádnou kompetenci řídit Národní divadlo,“ dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…