Hašek: Dovedu být jízlivý. A pokud jde o setkání v hotelu, vím o jiných schůzkách jiných lidí

16.09.2013 11:15

V ČSSD se vede bitva mezi sobotkovci a haškovci. Navrch má křídlo místopředsedy Michala Haška. Toho by navíc prezident Miloš Zeman klidně jmenoval premiérem. Hašek a Sobotka ovšem navenek tvrdí, že strana je jednotná. Hašek se pak svého předsedy v některých ohledech zastává. V rozhovorech s médii ale jeden do druhého rýpou, jak potvrdil časopis Týden.

Hašek: Dovedu být jízlivý. A pokud jde o setkání v hotelu, vím o jiných schůzkách jiných lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ČSSD Michal Hašek

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

Hašek tvrdí, že zprávy o rozdělení ČSSD jsou jen přáním konkurentů a mediální nálepkou. Více názorových proudů prý není snaha rozštěpit stranu, ale snaha diskutovat a vyjasnit si postoj k některým věcem.

Předsedovi schody v žádném případě nemažu, ale někdy jsem jízlivý

Hašek tedy odmítl, že by dělal podpásové akce proti svým protivníkům. Připustil ovšem, že v argumentech dokáže být tvrdý a občas ironický až jízlivý. „V žádném případě však předsedovi nemažu schody. Ostatně velmi výrazně jsem ho podpořil na letošním volebním sjezdu,“ připomněl.

Také od Sobotky zaznívá kritika na Haška. Naposledy ho pokáral za to, že se nestará o kampaň na jižní Moravě a chodí na setkání s místopředsedou SPOZ Martinem Nejedlým a bývalým šéfem poslanců Jeronýmem Tejcem do hotelu Augustine. „Slávek Sobotka dobře ví, že jsem posledních pět let v dresu ČSSD a v jejím zájmu tvrdě odpracoval,“ reagoval Hašek v rozhovoru pro Týden.

Náhodou se sešlo víc lidí na jednom místě v hotelu Augustine

Ke kauze Hašek řekl, že se nejednalo o tajnou schůzku. Šel do restaurace, kam chodí politici napříč spektrem. „Prostě se náhodou sešlo víc lidí na jednom místě. To se stává. Občas takto vídám jiné lidi v jiných hotelích, třeba v hotelu Mandarin Oriental, kam chodí pan Sobotka a jeho dobří přátelé,“ rýpl si místopředseda sociálních demokratů.

Hašek se ale pak svého předsedy zastal, když se novinář z Týdne opakovaně ptal na to, zda Sobotka skutečně zvažoval rezignaci poté, když mu nevyšel boj s vládou Jiřího Rusnoka a když dostal pouhých 57 procent hlasů v tajném hlasování ústředního výkonného výboru strany.

Premiérské ambice nemám, ale nikdy neříkej nikdy

„Podívejte, mojí úlohou statutárního místopředsedy ČSSD je stoprocentně krýt vlastnímu předsedovi záda,“ reagoval. Vyjádřil se ovšem k podpoře Rusnokovy vlády. „I pan předseda Sobotka pochopil, že drtivá většina ČSSD měla stejný názor jako já, a nakonec předložil návrh v tomto duchu,“ vysvětlil, proč nakonec uvnitř ČSSD došlo k obratu směrem k Rusnokovi.

Vzhledem k předčasným volbám je možné, že bude ČSSD sestavovat příští vládu. Hašek prohlásil, že nehodlá s Bohuslavem Sobotkou hrát kroužkovací dostih a že prý nemá premiérské ambice. Na jihu Moravy vede kandidátku Sobotka, na druhém místě je Hašek a za ním Jeroným Tejc. „Tato silná sestava našim soupeřům hodně zamotá hlavu,“ míní Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…