Hašek: Jihomoravský kraj učiní Amazonu další nabídku

19.03.2014 16:10

Jihomoravský kraj připraví a nabídne společnosti Amazon další pozemky pro její zamýšlenou investici v Česku. Rozhodovat o ní bude kraj, nikoliv město Brno, protože nabízené pozemky budou krajské. Na tiskové konferenci to dnes oznámil jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Hašek: Jihomoravský kraj učiní Amazonu další nabídku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

O jakou jde lokalitu, neuvedl. Je ale přesvědčen, že pokud americká firma nabídku přijme, krajské zastupitelstvo ji schválí. Brněnští zastupitelé se opakovaně vyslovili proti. „Beru to jako záchranou misi, na kterou se vydal Jihomoravský kraj, aby pomohl zachránit investici Amazonu v České republice jako takové a samozřejmě také v regionu jižní Moravy," uvedl dnes Hašek, kterého na tiskovou konferenci doprovodil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Další kolo boje za investici slibuje i primátor Onderka

Hašek, který investici Amazonu označil za strategickou nejen pro region, ale pro celou republiku, dnes informoval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) o tom, že „Jihomoravský kraj připraví a nabídne společnosti Amazon alternativní nabídku pro umístění investice společnosti Amazon v Jihomoravském kraji a nejlépe ve městě Brně".

Brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) ČTK v reakci na Haška řekl, že dokud nebude mít jasné stanovisko od Amazonu, že od projektu v Brně odstupuje, chce se o příchod amerického investora snažit i nadále. „Stanovisko bych měl dostat na konci týdne. Je iluzorní si myslet, že existuje jiná firma, která by v současné ekonomické situaci do Brna přišla a zajistila tady 1500 pracovních míst a investovala téměř tři miliardy korun," řekl Onderka ČTK. Stanovisko hejtmana, který by rád udržel Amazon na jižní Moravě, vítá.

Hašek o základních parametrech informoval i agenturu CzechInvest a neformálně kontaktoval také Amazon. „A já jsem velmi rád, že Amazon tu záležitost nevzdává a minimálně je připraven se seznámit s obsahem té krajské nabídky," podotkl.

Amazon chtěl v Brně vybudovat logistické centrum, které mělo přinést více než 1500 pracovních míst

Mládek, kterého prý rozhodnutí Brna zaskočilo, uvedl, že Česko americké společnosti nabídlo i jiné lokality, jihomoravskou ale považuje za nejlepší. „Já si myslím, že pokud se nenajde nějaký technický problém, který by tomu bránil, tak že má asi největší šanci, protože po diskusích s firmou Amazon bylo zřejmé, že oni velmi stojí o to, aby ta investice byla v blízkosti Brna," podotkl s tím, že Amazon chce z logistického centra obsluhovat i části Rakouska.

V příštích dnech se má podle Haška uskutečnit jednání mezi zástupci kraje, CzechInvestu a Amazonu. Pokud bude mít skutečně Amazon zájem, mohlo by jihomoravské zastupitelstvo na svém příštím jednání 24. dubna již schválit vše, co bude do té doby dojednané. Hašek je připraven svolat kvůli investici i mimořádné zastupitelstvo.

Amazon chtěl v Brně vybudovat logistické centrum, které mělo přinést více než 1500 pracovních míst. Investici firma odhadovala na 2,7 miliardy korun. Sklad měl mít 95.000 metrů čtverečních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…