Hašek a spol. míří do Číny

20.03.2012 14:02

Představitelé Asociace krajů a ČSSD odjíždějí tento čtvrtek na pozvání Chinese People’s Institute of Foreign Affairs na pracovní cestu do Čínské lidové republiky.

Hašek a spol. míří do Číny
Foto: archiv
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD)

"Jsem přesvědčen, že je chybou do Čínské lidové republiky nikoli jezdit, ale nejezdit. Kraje České republiky již v řadě případů spolupráci s některými čínskými provinciemi zahájily a cílem naší cesty je tuto spolupráci zintenzivnit. Z pohledu hejtmanů i sociální demokracie sdílíme stanovisko Evropské unie, že Čína je a bude klíčový strategický partner Evropy, a to jak v horizontu globální politiky, tak i v oblastech ekonomické, hospodářské či vědecké spolupráce,“ řekl předseda Asociace krajů České republiky Michal Hašek.

Delegace hejtmanů, ve složení Michal Hašek a Jiří Zimola a představitelů ČSSD, místopředsedů strany Zdeňka Škromacha, Lubomíra Zaorálka a stínových ministrů financí Jana Mládka a průmyslu a obchodu Petra Kajnara tak navazuje na aktuální snahu vyspělých zemí, jejichž představitelé Čínu v nedávné době navštívili.

Lze připomenout například rakouského prezidenta Heinze Fischera či německou kancléřku Angelu Merkelovou. V rámci pracovní cesty tak budou delegace asociace krajů i sociální demokracie přijaty na nejvyšší úrovni. Jsou naplánována setkání s místopředsedou všelidového shromáždění, s vysokými představiteli ministerstev zahraničí, financí, průmyslu a obchodu, zemědělství nebo životního prostředí.

"Naší ambicí na této cestě je, podobně jako pro celou řadu našich sousedních zemí i členů Evropské unie, získat silného spojence pro boj s následky hospodářské krize. Stabilně rostoucí a nejsilnější ekonomika světa, kterou ČLR bezpochyby je, může významně pomoci jak našim regionům a městům, tak i České republice jako celku,“ řekl Michal Hašek.

Součástí návštěvy je také přijetí delegace na radnicích největších čínských měst Pekingu a Šanghaje či klíčových hospodářských institucí, jako je Státní komise pro reformy a rozvoj či Státní komise pro rozvoj a kontrolu bank. Očekává se také podpis několika memorand o spolupráci, a to jak mezi Asociací krajů České republiky a jejím čínským protějškem, Čínskou lidovou asociací pro přátelství se zahraničními zeměmi, tak i mezi Smíšenou česko-čínskou komorou vzájemné spolupráce a nejvýznamnějšími obchodními komorami ČLR, které reprezentují desítky tisíc čínských společností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…