Hašek promluvil o podivnostech spojených s Velkou cenou Brna i konfliktu s Babišem

11.06.2015 19:42

Hostem dnešních 20 minut Radiožurnálu byl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, kterého se Helena Šulcová ptala, jak to dopadne s Velkou motocyklovou cenou v Brně a proč se kvůli ní dostal do konfliktu s Andrejem Babišem.

Hašek promluvil o podivnostech spojených s Velkou cenou Brna i konfliktu s Babišem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

„Stává se z toho pěkný guláš,“ takto shrnul celou situaci s Velkou cenou hejtman Michal Hašek

Firma Autodrom Brno, která má na starost Velkou cenu, má dlouhodobé problémy s penězi. „Každý rok slýcháme: Dejte peníze nebo Velká cena nebude,“ říká Hašek. Sám navrhl financování z peněz státu a kraje, s čímž však firma z neznámých důvodů nechce mít nic do činění.

Následně se ozval sám primátor Brna, který příslíbil 50 milionů českých korun z peněz města Brna, pod podmínkou spolupořádání akce. Kvůli tomu ale musí firma zveřejnit své účetnictví, čemuž se však snaží vyhnout. „Nepřistoupím na princip, aby někdo kraj tlačil ke zdi a my tady v uvozovkách hráli hru: Navalte peníze a už se nestarejte, co s nimi,“ říká Hašek.

Celá situace pak vedla ke konfliktu s Andrejem Babišem, kdy Babiš Haška osočil, že ty peníze, které mají jít na dotaci Velké ceny, si vlastně Hašek nechal na příští volební kampaň. „Andrej Babiš byl totiž ten, kdo rozjel celý ten kolotoč.. a na podnět Andreje Babiše Český antimonopolní úřad konstatoval, že v případě pořádání Velké ceny je třeba dodržovat pravidla takzvané veřejné podpory, takže si myslím, že tuna másla na hlavě je i u Andreje Babiše,“ okomentoval obvinění Hašek.

Hašek plánuje kandidovat jako lídr krajské kandidátky i příští volby, pokud mu to ČSSD dovolí. Se Sobotkou má prý dobré vztahy a svůj výlet do Lán považuje za uzavřenou kapitolu historie. Za svého největšího soka pokládá brněnského primátora Petra Vokřála, velkou důležitost mu však nepřikládá.

„Jestli máme problém s postupem některého člena koaliční vlády, tak máme aktuálně problémy s postupem pana Ťoka na postu ministra dopravy,“ hodnotí aktuální politickou situaci. Hašek se nechal slyšet, že mluví za všechny hejtmany.

Babiše označuje za žraloka, Sobotka je podle něj však dobrým předsedou vlády.

„Mně je líto každé nevinné oběti,“ říká Hašek na adresu Deklarace smíření. Podotýká ale, že se Brno již 14 let zpátky omluvilo odsunutým Němcům po druhé světové válce, tudíž celá tahle akce je vlastně politicky nadbytečná, proto se proti ní také vyjádřil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …