Havel a hokejisti: S celým týmem dal panáka, zařídil jim letadlo. Bujarý mejdan

18.12.2021 20:50

Česko si dnes připomíná památku prvního českého prezidenta Václava Havla, od jehož smrti uplynulo deset let. Při této příležitosti na jeho osobnost vzpomíná také spolužák Milan Jirásek, lékař a předseda Českého olympijského výboru v letech 1996-2012. V paměti mu utkvěla společná veselá historka s hokejisty z Nagana, o niž se podělil ve vysílání ČT24.

Havel a hokejisti: S celým týmem dal panáka, zařídil jim letadlo. Bujarý mejdan
Foto: Repro ČT
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17527 lidí
Podle Jiráska vystupoval Havel vždy velmi skromně, ač pocházel z lepší rodiny. Vyznačoval se i tím, že mu příliš nešel sport, s čímž se prý jen těžko smiřoval. „Sice mu sport nešel, ale byl zase vždy velmi usilovný. Když už něco dělal, tak to dělal tak, že do toho dal úplně všechno. A vždy to byl fair play kamarád,“ vzpomíná Havlův spolužák Jirásek.

Havla později s nadšením coby symbol sametové revoluce bedlivě sledoval: „Strašně jsem mu držel palce. Samozřejmě mě to překvapilo... byl to spolužák, se kterým jsme vyváděli klukoviny. A pak se stal prezidentem. Je to taková zvláštní situace,“ podotýká k Havlově překvapivé politické kariéře.

I když zůstávali v občasném kontaktu, jejich cesty nejvíc znovu spojilo Nagano 1998 – olympijský hokejový turnaj se zlatým koncem pro Česko. Havel tehdy zařídil pro hokejisty leteckou přepravu.

„Nagano byla taková zajímavá příhoda. Havel sice sám nesportoval, ale sportu velmi fandil. Zvlášť pak, když byly olympijské hry a týkalo se to celého národa. V Naganu se tehdy stalo, že bylo potřeba najednou objednat z ničeho nic letadlo, protože hokejisté, kteří se měli vracet zpátky do Ameriky, když se dostali do finále, chtěli mermomocí letět přes Prahu. Bylo to strašně složité, nebyla vůbec doprava, vše bylo vyprodáno, už nebyly ani potřebné časy odletů,“ popisuje Jirásek.

Tehdy se proto už jako předseda Českého olympijského výboru obrátil s žádostí o pomoc právě na prezidenta Havla, který v tu dobu ležel v Ústřední vojenské nemocnici. „Já jsem mu tam volal mobilem, jestli by nám nepomohl s letadlem. Také jsem mu dal na telefon ještě Dominika Haška, abych to podpořil,“ usmívá se Havlův přítel.

Prezident byl prý s pomocí velmi vstřícný: „On nám velmi pomohl, říkal, že letadlo má sice rozbité, ale že se přimluví u ministra vnitra, a skutečně pak letadlo vyslal,“ líčí Jirásek historku.

Ovšem Havel chtěl něco za něco: „Trval pak na tom, aby celá výprava po přistání v Ruzyni zastavila v jeho vile ve Střešovicích, protože těsně předtím se vrátil z nemocnice,“ pokračuje ve vyprávění Jirásek. Prezident se tak s hokejisty svezl na vlně euforie vítězství: „Hokejisti si s Havlem dali v jeho vile panáka a tak dále...“ vzpomíná Jirásek rád na to, jak společné oslavy byly skutečně bujaré.

Podobných příležitostí ke spolupráci ve jménu sportu se poté ještě pár naskytlo. „Pak mě Havel také pozval, když přijel norský král, který měl veliký zájem o sport a o lyžování, tak jsem mohl být u toho. Poslední setkání pak bylo v roce 2009, kdy jsme se snažili o to, aby sport a kultura nebyly vnímány jako antagonistické prostředí,“ uzavřel Jirásek vzpomínky s tím, že láska ke sportu byla jednou z hlavních věcí, která ho s Václavem Havlem vždy spojovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…