Havel čislo dva? Ne ne. Vystrčil neobstál. Fischer překvapil, připomněl „hřích“ se Srbskem

11.06.2021 9:29

Někdejší ředitel stanice Vltava Petr Fischer se ve svém komentáři pro Český rozhlas zamyslel nad Milošem Vystrčilem a jeho snahou být následovníkem Václava Havla a jeho politiky lidských práv. Omlátil mu přitom o hlavu Václava Klause a Jana Zahradila, aby nakonec došel k překvapivému závěru.

Havel čislo dva? Ne ne. Vystrčil neobstál. Fischer překvapil, připomněl „hřích“ se Srbskem
Foto: Repro FB Miloš Vystrčil
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil a běloruská prezidentská kandidátka Svjatlana Cichanouská u lavičky Václava Havla

Miloš Vystrčil ze sebe už nějaký čas dělá následovníka Václava Havla a jeho „politiky lidských práv“. Naposledy, když v Senátu hostil lídryni běloruské opozice a ještě ji přitom vyhlásil za prezidentku Běloruska.

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí

„Politika je řečí symbolů a gest, pochopil Vystrčil, a tak dělá to, co je mu vlastní: gesty naznačuje, jaký svět by měl být, jaký by si on sám přál,“ oceňuje někdejší ředitel stanice Vltava v Českém rozhlase.

Zvláštní napětí Vystrčilových gest podle něj vyplývá z rozdílu mezi Vystrčilem a chováním jeho spolustraníků. „Paradoxní je už to, že havlovskou politiku lidských práv oživuje právě politik Občanské demokratické strany, která se v minulosti a často i dnes staví k „hodnotové“ politice velmi problematicky a zvláštně,“ myslí si Fischer.

CELÝ KOMENTÁŘ ZDE

Připomíná Václava Klause a jeho neustálý výsměch „humanrightismu“. A i jeho následovníci prý nebyli lepší, třeba Petr Nečas se posmíval u Václava Havla „dalajlámismu“. Fischer oceňuje, že Miloš Vystrčil se stejně jako dnešní předseda Petr Fiala zcivilizoval natolik, že by takto posměšná slova už vůči politice lidských práv nepoužili.

Duch Václava Klause ale prý přežívá například v Janu Zahradilovi, členovi stranického grémia. A jede v něm prý dokonce i Alexandr Vondra. U něj je tento pohled podle Fischera obzvlášť paradoxní, protože Vondra jako zahraničně politický poradce Václava Havla jeho politiku lidských práv přímo vytvářel.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Dnes ale prý podporuje „kissingerovskou reálpolitiku“ která je hnána pravicovým populismem silných bílých mužů. Projevuje se to třeba jeho neochotou postavit se proti „nacionalisticko-náboženské“ politice v Polsku a v Maďarsku. Jen když mu nehrozí problémy, tak si vzpomene na lidská práva.

Na závěr ale Fischer dochází k překvapivému závěru. I sám Václav Havel vlastně svou politiku lidských práv uplatňoval trochu selektivně. Jako příklad uvádí jeho podporu bombardování Iráku či Srbska, nebo málo ochoty k „palestinské snaze po osvobození z izraelské okupace“.

Ve skutečnosti podle něj „humanrightismus“ má limity vždy a důsledně jej uplatňují jen ti, kteří jej používají jen k ukazování vlastní morální výtečnosti. „Miloš Vystrčil ale už možná ví, jak nebezpečný je v politice morální kýč,“ věří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…