Havlíček: S cenami elektřiny pomůžeme všem

03.11.2021 9:24

Končící vicepremiér za hnutí ANO, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček v rozhovoru pro deník Právo ujišťoval veřejnost, že si je celá vláda vědoma odpovědnosti za chod země, řešení energetické krize a dalších problémů a to až do chvíle, než získá důvěru nová vláda. Havlíček prosazuje, že se snaží pomoci všem.

Havlíček: S cenami elektřiny pomůžeme všem
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19487 lidí

„Chceme všechny motivovat k tomu, aby od dodavatele poslední instance (DPI) přecházeli pokud možno rychle,“ poznamenal Havlíček hned na úvod. S těmito dodavateli se jako ministr domluvil na tom, že budou novým klientům z řad zkrachovalé společnosti Bohemia Energy účtovat za listopad a prosinec nižší zálohy. Jeden měsíc o 50 procent, druhý o 40 procent.

To však podle Havlíčka neznamená, že lidé budou platit dramaticky menší ceny za elektřinu či plyn. To, kolik zaplatí, se bude v prvé řadě odvíjet od toho, kolik lidé elektřiny skutečně spotřebují. „V tuto chvíli všem dáváme čas na to, aby se připravili, že účty za energie budou vyšší, aby ten náraz nebyl tak tvrdý v dalších dnech a týdnech,“ rozvedl myšlenku Havlíček s tím, že takto otevírá prostor, aby si lidé požádali o pomoc od Ministerstva práce a sociálních věcí, o nějaké dávky, které v příštím roce lidem pomohou nevyhnutelný růst cen energií zvládnout.  

Ministr věří, že do konce prosince půjde přejít od DPI ke standardním poskytovatelům elektřiny a plynu.

Jedním dechem ministr dodává, že se vláda snaží pomoct nejen klientům zkrachovalé Bohemia Energy, ale všem, protože ceny energií porostou všem. A jakou pomoc můžeme čekat? Havlíček již několik týdnů mluví o snížení DPH u energií na nulu. Ze současných jednadvaceti procent.

Havlíčkův resort také podal žalobu na Bohemia Energy. Např. kvůli podezření ze spáchání trestných činů proti majetku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…